Από ότι φαίνεται, η Google αλλά και άλλες εταιρείες που ζουν και αναπνέουν από το Internet μπορούν, τουλάχιστον για λίγο ακόμα, να… αναπνεύσουν λίγο καλύτερα στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ψήφισε την αμφιλεγόμενη «Οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία αγορά» (Copyright Directive) αφού 11 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία δήλωσαν απρόθυμες να στηρίξουν την τελευταία έκδοση της πρότασης νόμου, παρά τις πολλές τροποποιήσεις που είχαν προηγηθεί (διαβάστε επίσης τα άρθρα εδώ και εδώ).

Η ευρωβουλευτής Julia Reda επισήμανε ότι οι περισσότερες από τις χώρες –με εξαίρεση τις Κροατία και Πορτογαλία- υποστήριξαν στις διαβουλεύσεις ότι τα πλέον αμφιλεγόμενα Άρθρα 11 και 13 δεν θα έφεραν αποτέλεσμα στην προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών και ενδεχομένως έπαιξαν κάποιο ρόλο για να δείξουν την αντίθεση τους. Το Άρθρο 11 περιγράφεται από επικριτές ως «Link Tax», αφού δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες, μικρές ή μεγάλες να «χρεώνουν» άλλες εταιρείες και ιστοσελίδες όπως η Google για την δημοσίευση ή ενσωμάτωση περιεχομένου με συνδέσμους, ακόμα και αν πρόκειται για ένα σύντομο απόσπασμα για να δείξουν στον χρήστη τι βλέπει.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες σαν την Google ή το Facebook αλλά και πολλές άλλες χιλιάδες ιστοσελίδες θα κληθούν να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο σε εκδότες ή δημοσιογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες πολυμέσων όχι μόνο για την αναδημοσίευση κάποιου άρθρου, αλλά ακόμα και για την αναδημοσίευση μερικών λέξεων. Στα παραδείγματα αναφέρεται η αναδημοσίευση άρθρων που πραγματοποιούνται μέσα από μηχανές αναζήτησης (πχ Google) και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ Facebook, Twitter).

Οι επικριτές του Άρθρου 13 από την άλλη υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες του Internet υποχρεούνται επί της ουσίας να εφαρμόσουν φίλτρα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ δεν θα προσέφερε επαρκή προστασία για δικαιώματα δίκαιης χρήσης. Με απλά λόγια, οτιδήποτε μεταφορτώνεται ή αναρτάται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα από τους χρήστες της θα πρέπει να ελέγχεται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες ότι η ανάρτηση ή μεταφόρτωση δεν παραβιάζει την νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα. 

Η καθυστέρηση αυτή πάντως δεν σηματοδοτεί το τέλος της «Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία αγορά» ή ότι θα διαγραφεί το Άρθρο 11 ή το Άρθρο 13. Εντούτοις, δείχνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί μια σημαντική αναθεώρηση για να διεξαχθεί ψηφοφορία. 

Engadget

 

 

 

  • Like 2