Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, που σύμφωνα με τις διατάξεις της DMA έχουν χαρακτηριστεί ως "κλειδοκράτορες", δηλαδή εταιρίες με κυρίαρχη θέση στην αγορά, υπόκεινται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουν ήδη προειδοποιηθεί για τη στάση τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Apple και Meta Platforms είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης με το πλαίσιο της Πράξης Ψηφιακών Αγορών (DMA), του νέου νομοθετικού πλαισίου που τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στο 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη ρύθμιση της επίδρασης που έχουν στην αγορά και τα δικαιώματα των πολιτών εταιρίες με κυρίαρχη θέση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το Μάρτιο εκκίνησε διαδικασίες ελέγχου των δύο εταιριών, καθώς και της Alphabet, μητρικής εταιρίας της Google, στο πλαίσιο της DMA, θεωρεί ότι πρόκειται για περιπτώσεις που συνιστούν προτεραιότητα, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν άμεση εικόνα των διαδικασιών.

Η Πράξη Ψηφιακών Αγορών υποχρεώνει τους διάφορους τεχνολογικούς κολοσσούς να αφήσουν περιθώρια σε μικρότερες εταιρίες να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά και παράλληλα να διευκολύνουν τους ανθρώπους να μεταβαίνουν σε ανταγωνιστικές διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές περιήγησης στο διαδίκτυο και ψηφιακές αγορές.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανακοινώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία ενέχουν θέση κατηγοριών για μονοπωλιακή συμπεριφορά, πριν τη διακοπή των εργασιών των ευρωπαϊκών οργάνων για τον Αύγουστο, με την Apple να εκτιμάται πως θα έρθει πρώτη αντιμέτωπη με κατηγορίες, ενώ σειρά θα πάρει η Meta.

Τόσο η Κομισιόν, όσο και η Meta, δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. Η Apple από την πλευρά της παρέπεμψε στη δήλωση που είχε κάνει το Μάρτιο, στην οποία εξέφραζε τη βεβαιότητά της ότι το σχέδιό της συμμορφώνεται με τις διατάξεις της DMA και ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης των ανησυχιών που θα περιγράφονται στα αρχικά συμπεράσματα, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται πριν την αποχώρηση το Νοέμβριο της αρμόδιας επιτρόπου της Ε.Ε., Μαργκέτε Βεστάγκερ, από τη θέση της. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που έχει τη δυνατότητα να επιβάλει η Κομισιόν μπορούν να ανέρχονται έως και το 10% των διεθνών ετησίων εσόδων για όσες εταιρίες κριθούν ότι παραβίασαν το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε περιπτώσεις όπου οι εταιρίες κρίνονται υπότροπες, το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζει στους κανόνες κατεύθυνσης των χρηστών που εφαρμόζει η Apple, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, επιβάλλουν περιορισμούς οι οποίοι δυσχεραίνουν τους δημιουργούς εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες για προσφορές εκτός του App Store, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν βρεθεί και οι νέες χρεώσεις που επιβάλλει ο τεχνολογικός κολοσσός στους δημιουργούς εφαρμογών.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες στην Apple για το ζήτημα αυτό, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πηγές,  ενώ μια δεύτερη έρευνα, που εστιάζει στην οθόνη επιλογών για το Safari, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα για τη Meta εστιάζουν στο μοντέλο πληρωμής ή συναίνεση σε διαφημίσεις που εισήγαγε πρόσφατα, βάσει του οποίου οι χρήστες καλούνται να καταβάλουν συνδρομή για να μην υποχρεούνται να παρακολουθούν διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram.

Την είδηση για τις κατηγορίες με τις οποίες αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη η Apple παρουσίασαν πρώτοι οι Financial Times.