Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Google, το Facebook και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί που εμπλέκονται στο χώρο του περιεχομένου, θα πρέπει να μοιράζονται μέρος των εσόδων τους με καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, τον οποίων η δουλειά διαμοιράζεται μέσα από τις διαδικτυακές ψηφιακές πλατφόρμες τους. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης επαγγελματιών όπως ερμηνευτών, σεναριογράφων, δημοσιογράφων και εκδοτών ειδήσεων, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες συμβάσεις και πιο δίκαιες αμοιβές. Μέχρι σήμερα, εταιρείες που στηρίζονται στο Internet όπως η Google και το Facebook, δεν θεωρούνται υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, έχοντας μοναδική υποχρέωση την αφαίρεση του σχετικού περιεχομένου όταν τους ζητηθεί, μια διαδικασία όμως επίπονη για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα άρθρα 11 και 13 που αποτέλεσαν τον κύριο λόγο αντιδράσεων, στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν χωρίς αλλαγές, κάτι που σημαίνει στην περίπτωση του άρθρου 13 ότι υπηρεσίες όπως τα Google News, Twitter, YouTube, θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους προκειμένου να αποφευχθεί η καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Η οδηγία πάντως δεν επιβάλλει φίλτρα ενώ περιλαμβάνει σημαντικές εξαιρέσεις προκειμένου το διαδίκτυο να παραμείνει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία έκφρασης. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αρχεία gif και τα memes και άλλου περιεχομένου που προορίζεται για διακωμώδηση, κριτική και παράθεση, τα οποίο αποτέλεσε κομμάτι της «υπερασπιστικής γραμμής» των τεχνολογικών κολοσσών. Υπηρεσίες όπως τα Google News, το Facebook, θα μπορούν να διαμοιράζονται με τους χρήστες τους αποσπάσματα ειδησεογραφικών άρθρων φτάνει αυτά να είναι «πολύ σύντομα», κάτι που ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό.
Όπως είχε διευκρινιστεί και κατά το παρελθόν, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνεται η ανάρτηση έργων σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με μη εμπορικό τρόπο, όπως αυτή της Wikipedia, ή σε πλατφόρμες ανοιχτού («open source») λογισμικού, όπως το GitHub, Επίσης οι καινοφυείς πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις.
Ο εισηγητής Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανόρθωση μιας κατάστασης που έχει επιτρέψει σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών να αποκομίσουν τεράστια ποσά χωρίς να ανταμείψουν όπως πρέπει τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους στη δουλειά των οποίων στηρίζονται. Ταυτόχρονα, η συμφωνία περιέχει μεγάλο αριθμό διατάξεων που εγγυώνται ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ελεύθερης έκφρασης. Αυτές οι διατάξεις δεν ήταν από μόνες τους αναγκαίες γιατί η οδηγία δε θα δημιουργήσει καινούρια δικαιώματα για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Αφουγκραστήκαμε ωστόσο τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και επιλέξαμε να εγγυηθούμε εκ νέου την ελευθερία της έκφρασης. Tα ‘meme’, τα ‘gif’, τα 'αποκόμματα' προστατεύονται τώρα περισσότερο από ποτέ.»
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, σε δήλωσή του στο twitter χαιρετίζει τη συμφωνία αναφέροντας ότι «αποτελεί μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει, μια Ευρώπη του πολιτισμού και της δημιουργίας».
Το τελικό βήμα, είναι η έγκριση της συμφωνίας από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και την ολομέλεια του ΕΚ.
ΣΧΟΛΙΑ (25)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση