Η συμμαχία θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μεταβαίνει απρόσκοπτα μεταξύ υποθαλάσσιων καλωδίων και δορυφόρων σε περίπτωση διακοπής.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του IEEE, το NATO προχωρά στην ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος που θα μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια ενός μέτρου τις ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια και να βρίσκει εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά δεδομένων σε περίπτωση διακοπής. Το έργο, που ονομάζεται HEIST (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications), έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό διακοπών υποθαλάσσιων καλωδίων τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Henric Johnson, αντιπρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Blekinge (BTH) και συντονιστής του προγράμματος HEIST, "Μιλάμε για κρίσιμες υποδομές της κοινωνίας". Η αξία των συναλλαγών που διεκπεραιώνονται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, καθιστώντας την προστασία τους ζωτικής σημασίας.

Το BTH, που βρίσκεται στην Karlskrona της Σουηδίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους του προγράμματος. Οι μηχανικοί εργάζονται για την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων που θα επιτρέπουν τον γρήγορο εντοπισμό διακοπών καλωδίων και θα αναπτύσσουν πρωτόκολλα για την ταχεία και αυτόματη δρομολόγηση των επηρεαζόμενων δεδομένων μέσω δορυφόρων.

Παρά την εντύπωση ότι τα υποθαλάσσια καλώδια είναι ανθεκτικές υποδομές, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Με πάχος περίπου όσο ένας σωλήνας κήπου, τα καλώδια αυτά βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και μπορούν εύκολα να υποστούν ζημιά από άγκυρες, υποβρύχια ή θαλάσσια πλάσματα.

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων διακινείται μέσω αυτών των υποθαλάσσιων οπτικών ινών. Περίπου 100 διακοπές καλωδίων συμβαίνουν ετησίως, σε σύνολο 600 υποθαλάσσιων καλωδίων παγκοσμίως, που σημαίνει ότι περίπου το 16% των παγκόσμιων συνδέσεων τίθεται εκτός λειτουργίας κάθε χρόνο.

Οι δορυφόροι, που αποτελούν την κύρια εφεδρική λύση, υστερούν σημαντικά σε εύρος ζώνης συγκριτικά με τις φυσικές συνδέσεις. Για παράδειγμα, ενώ οι τελευταίες οπτικές ίνες της Google μπορούν να φτάσουν τα 340 terabits ανά δευτερόλεπτο, οι δορυφόροι που χρησιμοποιούν συχνότητες 12-18GHz μπορούν να διαχειριστούν μόνο περίπου 5 gigabits ανά δευτερόλεπτο.

Ως μέρος της στρατηγικής του NATO για την επιτυχία του έργου, ο οργανισμός σχεδιάζει να κάνει open-source ένα μέρος της διαδικασίας. Ο Gregory Falco, Διευθυντής Χώρας του NATO για το HEIST, πιστεύει ότι αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων του έργου και την πρόληψη καταστροφικών απωλειών στη μετάδοση δεδομένων.

  • Like 1