Οι νέες τεχνολογίες καθιστούν την επικοινωνία ευκολότερη, αλλά συχνά θολώνουν τα όρια μεταξύ εργάσιμης ημέρας και προσωπικού χρόνου.

Κανόνας ο οποίος κατοχυρώνει το "δικαίωμα στην αποσύνδεση" τέθηκε σε ισχύ στην Αυστραλία, με στόχο την αντιμετώπιση της πίεσης που αισθάνονται οι εργαζόμενοι να απαντούν σε κλήσεις ή να διαβάζουν μηνύματα των εργοδοτών τους σε ώρες μετά το πέρας της εργάσιμης ημέρας.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στους εργαζομένους να αγνοούν κάθε προσπάθεια επικοινωνίας εκτός ωραρίου εργασίας, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς να φοβούνται τυχόν αντίποινα από τους εργοδότες τους.

Έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι κατέληγε στην εκτίμηση ότι οι Αυστραλοί άθροιζαν κατά μέσο όρο 281 ώρες απλήρωτης υπερωριακής εργασίας ετησίως.

Περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχουν νομοθετήσει αντίστοιχους κανόνες. 

Ο νόμος δεν απαγορεύει στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζομένους εκτός ωραρίου εργασίας. Αντίθετα, δίνει στους δεύτερους τη δυνατότητα να μην απαντούν, εκτός από τις περιπτώσεις όπου μια τέτοια άρνηση θα χαρακτηριζόταν παράλογη.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου, εργοδότες και εργαζόμενοι καλούνται να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις όποιες διαφωνίες μεταξύ τους. Εφόσον κάτι τέτοιο σταθεί ανέφικτο, υπάρχει η δυνατότητα μεσολάβησης της αυστραλιανής Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να διατάξει τον εργοδότη να πάψει να επικοινωνεί με τον εργαζόμενο εκτός ωραρίου εργασίας.

Εφόσον κρίνει, όμως, ότι η άρνηση του εργαζομένου να απαντήσει είναι παράλογη, μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να ανταποκριθεί.

Τυχόν άρνηση συμμόρφωσης με τις εντολές της Επιτροπής μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων ύψους έως και 19.000 δολαρίων Αυστραλίας (11.500 ευρώ) για τον υπάλληλο και έως 94.000 δολαρίων Αυστραλίας (57.000 ευρώ) για την εταιρία.

Ενώσεις εκπροσώπησης εργαζομένων χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή.

Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία "θα προσφέρει τους εργαζομένους τη δύναμη να αρνούνται την παράλογη επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας, επιτρέποντας τη διαμόρφωση μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής".

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Τζον Χόπκινς, του Πανεπιστημίου του Σουίνμπερν, ανέφερε: "Κάθε οργανισμός που έχει προσωπικό το οποίο αναπαύεται καλύτερα και έχει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου περιορίζει τις πιθανότητες οι εργαζόμενοι να λάβουν αναρρωτικές άδειες ή και να αποχωρήσουν από τον οργανισμό. Κάθε μέτρο που ωφελεί τον εργαζόμενο, συνοδεύεται και από οφέλη για τον εργοδότη".

Από την πλευρά των εργαζομένων, οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτες.

"Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιου είδους νόμους", δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Άμπντελνουρ, που εργάζεται στον τομέα της διαφήμισης. "Περνάμε υπερβολικά πολλή ώρα στα κινητά μας, διαβάζουμε τα email μας όλη μέρα και νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να απεμπλακείς, έτσι όπως είχε η κατάσταση ως τώρα".

Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα στο χώρο τους.

"Νομίζω πως ως ιδέα είναι εξαιρετική. Ελπίζω να λειτουργήσει στην πράξη. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, αμφιβάλλω αν θα συμβεί κάτι τέτοιο στο χώρο μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μπρέναν, ο οποίος εργάζεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μιλώντας στο Reuters.

"Αμειβόμαστε καλά, υπάρχει η απαίτηση να αποδίδουμε και αισθανόμαστε πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο".

  • Like 6
  • Thanks 3
  • Sad 1