Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν σε συνέντευξη τύπου στο Mar-a-Lago, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή δασμών στα ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα, ξεκινώντας από 25% με προοπτική σημαντικής αύξησης κατά τη διάρκεια του έτους.
Η διοίκηση Trump, όπως αναφέρει το Bloomberg, προτίθεται να δώσει στις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών επαρκή χρόνο για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ πριν την εφαρμογή των δασμών. Χαρακτηριστικά, ο Trump δήλωσε: "Θέλουμε να τους δώσουμε χρόνο να έρθουν, γιατί όταν έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν το εργοστάσιό τους εδώ, δεν υπάρχει δασμός."
Η κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών (fab) στις ΗΠΑ απαιτεί περίπου 38 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης και κατασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η TSMC εξετάζει την επιτάχυνση των σχεδίων της για την κατασκευή εργοστασίου στην Αριζόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των επερχόμενων δασμών.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενους ημιαγωγούς, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε εγχώριες μονάδες παραγωγής. Προς το παρόν, τα εργοστάσια της Ταϊβάν παράγουν πιο προηγμένα τσιπ, ενώ καμία υπάρχουσα εγκατάσταση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να παράγει αντίστοιχα προϊόντα.
Οι επιπτώσεις των προτεινόμενων δασμών είναι ήδη αισθητές στην αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Acer, Jason Chen, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των φορητών υπολογιστών αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ο Chen προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένοι κατασκευαστές ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τους δασμούς ως "δικαιολογία" για περαιτέρω αυξήσεις τιμών.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την αναθεώρηση των προϋποθέσεων για τις επιχορηγήσεις του CHIPS and Science Act, ενώ προωθεί την ιδέα μιας κοινοπραξίας μεταξύ TSMC και Intel σε αμερικανικό έδαφος, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών.
-
2
ΣΧΟΛΙΑ (20)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση