Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας πέντε ώς επτά ετών, πλέον διαθέτει δικό του κινητό, σύμφωνα με την Ofcom, τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της χώρας.
Παράλληλα, η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ίδια ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο, καθώς σχεδόν δύο στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούν την υπηρεσία WhatsApp, παρότι η ελάχιστη ηλικία πρόσβασης είναι τα 13 έτη.
Η Ofcom προειδοποιεί ότι η επιβολή των κανόνων από τους γονείς "εμφανίζει πτωτικές τάσεις".
Παράλληλα, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αποτελέσουν "κάλεσμα αφύπνισης" για τη βιομηχανία, ώστε να λάβει περισσότερα μέτρα προστασίας των παιδιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τη σχέση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά περιβάλλοντα, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 5 έως 7 ετών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων αυξήθηκε από το 59% στο 65%.
Το ποσοστό χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε από το 30% στο 38%, ενώ τα livestreams αυξήθηκαν από το 39% στο 50%. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 40% ανέφερε ενασχόληση με το διαδικτυακό gaming, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 34% τον προηγούμενο χρόνο.
Σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των 13 χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά παράβαση των κανόνων που έχουν ορίσει οι περισσότερες πλατφόρμες, ενώ πολλά παραδέχτηκαν ότι έδωσαν ψεύτικες απαντήσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες εφαρμογές και υπηρεσίες.
Παράγοντες που ασχολούνται με το ζήτημα ζητούν την εισαγωγή ορίων ηλικίας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και αύξηση των υφιστάμενων ορίων για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ζήτημα είναι πως τα περισσότερα κινητά που βρίσκονται στα χέρια παιδιών τους τα έχουν δώσει οι γονείς τους -καθώς οι ανήλικοι δεν μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια, ενώ οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν διαθέτουν πακέτα καρτοκινητής σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Πολλοί γονείς δίνουν κινητά στα παιδιά τους ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ή να παρακολουθούν το πού βρίσκονται μέσω του κινητού.
Εντωμεταξύ, μόλις ένας στους τρεις γονείς γνωρίζει το σωστό ελάχιστο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την έρευνα της Ofcom. Παράλληλα, οι γονείς εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να επιβάλουν εκείνους τους κανόνες για τους οποίους είναι ενήμεροι.
Τρεις στους δέκα γονείς δήλωσαν πρόθυμη να επιτρέψουν σε ένα παιδί ηλικίας 5 έως 7 ετών να διατηρεί λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κι ας μην έχει συμπληρώσει το ελάχιστο όριο ηλικίας, με το ποσοστό να καταγράφει αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Η έρευνα αναφέρει πως οι γονείς ενδέχεται να έχουν αποδεχτεί πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, στην οποία ανήκουν το WhatsApp και το Instagram, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι υπέρ του να υποχρεούνται τα ψηφιακά καταστήματα να διασταυρώνουν την ηλικία των χρηστών.
Σχολιάζοντας την έκθεση της Ofcom, η Κλερ Φέρνιχαου, στέλεχος της καμπάνιας Smartphone Free Childhood, δήλωσε στο BBC ότι η κοινωνία οδηγήθηκε υπνοβατώντας στην αποδοχή της άποψης ότι "όλοι χρειαζόμαστε ένα κινητό...και πλέον αρχίζουμε να διαπιστώνουμε τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει αυτό".
Η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστοουν, όμως, διευθύντρια του κέντρου Digital Futures for Children, υποστηρίζει πως θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί η προστασία των παιδιών μέσα από τον περιορισμό της πρόσβασής τους στην τεχνολογία. "Αυτή είναι η πρώτη γενιά που έχει πρόσβαση σε έναν ισχυρό προσωπικό υπολογιστή, θα μπορούσε να είναι κάτι το εκπληκτικό για τα παιδιά, και είναι αυτό που και τα ίδια επιθυμούν. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι ένα σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των παιδιών".
Η Ofcom ανέφερε πως ο καθορισμός ορίων ηλικίας για την απόκτηση κινητών είναι ζήτημα το οποίο θα αποφάσιζε η κυβέρνηση.
Μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει επαφές σχετικά με τα μέτρα που περιμένει να λάβουν οι τεχνολογικές εταιρίες ώστε να προσφέρουν στα παιδιά έχουν ασφαλέστερες διαδικτυακές εμπειρίες, ενώ αργότερα θα συζητήσει νέες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να καταπολεμηθεί το επιβλαβές διαδικτυακό υλικό.
Σε δήλωσή της, η Υπουργίος Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν, χαρακτήρισε την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
"Παιδιά ηλικίας μόλις πέντε ετών δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα [της έρευνας] αποδεικνύουν το γιατί είναι απαραίτητη η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας".
- 1
- 8
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (28)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση