Τόσο η Μπεβ Πρίστμαν, όσο και δύο μέλη του τεχνικού επιτελείου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μετά από καταγγελία της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας ότι drone κατασκόπευε την προπόνησή της.

Μέλος της ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Καναδά συνελήφθη να χρησιμοποιεί drone προκειμένου να κατασκοπεύσει προπόνηση της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό με εμπλοκή drone που πετούσε πάνω από το χώρο όπου προπονούταν η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, την τελευταία εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά να ανακοινώσει ότι η προπονήτρια της ομάδας, Μπεβ Πρίστμαν, δεν πρόκειται να καθίσει στον πάγκο για τον εναρκτήριο αγώνα. Δύο ακόμη μέλη του τεχνικού επιτελείου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και έχει δρομολογηθεί ήδη η διαδικασία επιστροφής τους στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι η εθνική γυναικών του Καναδά ήρθε στη Γαλλία προκειμένου να υπερασπιστεί το στέμμα της, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, το 2021. Σύμφωνα με το TSN, αυτή τη στιγμή η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας καταλαμβάνει την 28η θέση στη διεθνή κατάταξη. Τη Πρίστμαν θα αντικαταστήσει ο βοηθός προπονητής της ομάδας, Άντι Σπενς.

Αυτή τη στιγμή ισχύει αυστηρή απαγόρευση χρήσης drones γύρω από το Παρίσι, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναχαιτίζουν κατά μέσο όρο έξι drones καθημερινά, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, όπως συσκευές εμπλοκής ηλεκτρονικών σημάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του France 24.

Τη Δευτέρα, drone εντοπίστηκε να υπερίπταται του χώρου όπου προπονούταν η ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Νέας Ζηλανδίας, στο Σεντ Ετιέν, σε απόσταση περίπου έξι ωρών νότια του Παρισιού. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις γαλλικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν και έθεσαν υπό κράτηση το χειριστή του drone, που η καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή περιέγραψε ως "μη διαπιστευμένο" άτομο που είχε βοηθητικό ρόλο για το προπονητικό επιτελείο.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία ακεραιότητας της ΔΟΕ, ενώ ζήτησε από τους Καναδούς ομολόγους της πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας.

Τόσο η καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και η ίδια η Πρίστμαν ζήτησαν συγγνώμη από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε σειρά πειθαρχικών μέτρων. Πέραν της απομάκρυνσης της Πρίστμαν από τον πάγκο για τον εναρκτήριο αγώνα, δύο ακόμη μέλη του προπονητικού επιτελείου, ο Τζόζεφ Λομπάρντι και η Τζάσμιν Μάντερ πρόκειται να επιστρέψουν στον Καναδά. Η καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι το επιτελείο της ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών πρόκειται να συμμετάσχει υποχρεωτικά σε πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα δεοντολογίας.

  • Thanks 1
  • Haha 12