Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να αναβαθμίσει τα κράνη μεικτής πραγματικότητας των στρατιωτών του, χάρη σε μια νέα συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Anduril Industries.

Το έργο, γνωστό ως Ολοκληρωμένο Σύστημα Οπτικής Ενίσχυσης (IVAS), βασίζεται στην τεχνολογία HoloLens της Microsoft και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες των Αμερικανών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

Η Anduril Industries, μια εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας που ιδρύθηκε από τον Palmer Luckey, τον δημιουργό του Oculus VR, θα ενσωματώσει το λογισμικό Lattice στα κράνη IVAS. Η ενσωμάτωση θα επιτρέψει στα mixed reality γυαλιά να παρέχουν στους στρατιώτες ζωντανές πληροφορίες από drones, επίγεια οχήματα και συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον Luckey, ο οποίος μίλησε στο περιοδικό Wired, ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι ικανότητες των στρατιωτών. "Η ιδέα είναι να βελτιώσουμε την οπτική και ακουστική αντίληψη των στρατιωτών - ουσιαστικά να τους δώσουμε όλες τις ικανότητες όρασης που έχει ο Superman, και ακόμη περισσότερες, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς," δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του Luckey στον χώρο των κρανών εικονικής πραγματικότητας, μετά την πώληση της Oculus στη Meta για 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Ο Luckey ίδρυσε την Anduril το 2017 με την υποστήριξη του επιχειρηματία Peter Thiel.

Η ενσωμάτωση του Lattice στο IVAS θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ειδοποιεί τους χρήστες για επερχόμενες απειλές που εντοπίζονται από ένα σύστημα αεράμυνας, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου. Ο Luckey παρομοίασε το έργο IVAS με τα κράνη πεζικού που περιγράφονταν στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Starship Troopers" του Robert Heinlein τη δεκαετία του 1950, λέγοντας στο Wired ότι το κράνος "ήδη παίρνει μορφή ακριβώς όπως το φαντάζονταν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας".

Το αρχικό κράνος IVAS που ανέπτυξε η Microsoft το 2021 συνδύαζε ενσωματωμένους αισθητήρες θερμικής και νυχτερινής όρασης σε μια οθόνη head-up. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, προκαλούσε πονοκεφάλους, ναυτία και κόπωση των ματιών κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η Microsoft βελτίωσε τον σχεδιασμό για να διορθώσει αυτά τα προβλήματα πέρυσι και, όπως δήλωσε στο Wired, η πλατφόρμα IVAS θα "βελτιωθεί περαιτέρω" μετά από πρόσθετες δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2025.

Το έργο IVAS αποτελεί μια σημαντική επένδυση για τον αμερικανικό στρατό. Προηγουμένως, ο στρατός των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 10ετούς σύμβασης του έργου IVAS.

  • Like 1
  • Sad 1
  • Haha 1