Ένα μοναδικό project συνδέει από τις 22 Μαΐου το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα τεράστιο ηλεκτρονικό ''τηλεσκόπιο'', το οποίο έχει τοποθετηθεί στην Tower Bridge, από την οποία είναι ορατή - μέσω του ''τηλεσκοπίου'' - η γέφυρα του Brooklyn στη Νέα Υόρκη.
Το τηλεσκόπιο εκτείνεται κατά μήκος ενός «ξεχασμένου τούνελ» που υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια, και συγκεκριμένα από τη Βικτωριανή εποχή, στο βάθος του Ατλαντικού Ωκεανού και συνδέει το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη. Αν και το τούνελ «δημιουργήθηκε» για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ανάγκες και των δύο πόλεων, οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν τελικά την ολοκλήρωσή του. Έτσι, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι ήλθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί και μάλιστα να συνδυαστεί με την τεχνολογία, ούτως ώστε το κοινό να απολαύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα που του δίνεται.
Η βάση του ηλεκτρονικού τηλεσκοπίου έχει τοποθετηθεί στην Tower Bridge του Λονδίνου. Από εκεί, ο θεατής μπορεί να δει άνετα τι ακριβώς συμβαίνει τη στιγμή που εκείνος βλέπει, στην Brooklyn Bridge της Νέας Υόρκης, 3.500 μίλια μακριά, όπου και καταλήγει το ''τηλεσκόπιο''. Αποτελεί δημιούργημα του μηχανικού Alexander Stanhope St George, την ιδέα του οποίου υλοποίησε ο δισέγγονός του Paul St George.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα οπτικού υπερθεάματος που επιτρέπει μέσω καμερών υψηλής ευκρίνειας στους χρήστες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το καθαρά εξωτερικό τμήμα του ''Telectroscope'', όπως ονομάζεται το τηλεσκόπιο, περιλαμβάνει οθόνες μήκους 11.2 μέτρων και ύψους 3.3, καθώς και ένα τηλεσκόπιο τύπου ''Ιουλίου Βερν'', επιμεταλλωμένο με ορείχαλκο, ενώ διαβαθμισμένα κατά σειρά, είναι και όλα τα απαραίτητα όργανα ένδειξης.
Όποιος θέλει να γευτεί τη μοναδική αίσθησή του, εστιάζει στο φακό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δει ό,τι συμβαίνει στο τέρμα της άλλης πλευράς. Όλα αυτά με τη βοήθεια της Tiscali, μιας ιταλικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών που ευθύνεται για το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς αυτής. Όσο για το όνομά του, το ''Telectroscope'', προήλθε από μια φράση ρεπόρτερ του 19ου αιώνα, που έκανε παράφραση της λέξης ''Electroscope'', μιας συσκευής που χρησιμοποιείτο για τη μέτρηση ηλεκτροστατικών φορτίων.
"Εδώ βρέχει", δείχνει σε γραπτό του σημείωμα ο κάτοικος της Νέας Υόρκης. "Εδώ έχει ήλιο", απαντά επίσης γραπτώς η Λονδρέζα. Με τον ίδιο τρόπο επικοινώνησαν εκατοντάδες κάτοικοι των δύο μεγαλουπόλεων μέχρι στιγμής.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω του site του Telectroscope- www.tiscali.co.uk/telectroscope. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, το τηλεσκόπιο θα είναι διαθέσιμο για το κοινό σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι εργασίες του θα σταματούν κατά διαστήματα μόνον για λόγους συντήρησης.
Πηγή: cosmo.gr
Video:
ΣΧΟΛΙΑ (26)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση