Μετά από μία δεκαετία ερευνών, παρατηρήσεων και μετρήσεων, οι επιστήμονες έδωσαν στην δημοσιότητα ένα τρισδιάστατη χάρτη που περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια γαλαξίες.

Ο χάρτης επίσης μετράει και την επέκταση του σύμπαντος με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας βάση στη θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση του μεγέθους του. Εκατοντάδες επιστήμονες από το Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), ένα πρόγραμμα του Sloan Digital Sky Survey III που μετράει την διαστολή του σύμπαντος με την πάροδο του χρόνου, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν τον τρισδιάστατο χάρτη. Ο πλήρης χάρτης εκτείνεται σε 650 κυβικά δισεκατομμύρια έτη φωτός, και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ουρανού.

 

Η παραπάνω εικόνα ωστόσο, είναι μόλις ένα μικρό τμήμα του χάρτη, και καλύπτει μόλις το ένα εικοστό του ουρανού με πλάτος μόλις 6 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Τα χρώματα που βλέπετε στην εικόνα δείχνουν την απόσταση από τη Γη, με τις κίτρινες κουκίδες να αντιπροσωπεύουν τους πλησιέστερους γαλαξίες και τις μωβ κουκίδες όσους βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση (τα γκρι σημεία αντιπροσωπεύουν περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί). Στην εικόνα, βλέπετε 48.741 γαλαξίες, περίπου το 3% του συνόλου των δεδομένων που έχουμε, δηλαδή από τους 1.624.700 συνολικά γαλαξίες που έχουμε παρατηρήσει.

 

Το BOSS παρατήρησε την αύξηση του μεγέθους του σύμπαντος, παρακολουθώντας τα κύματα πίεσης που προήλθαν από το Big Bang και τα οποία πάγωσαν καθώς η ύλη στερεοποιήθηκε 400.000 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές ανίχνευσαν την γαλαξιακή κίνηση από 7 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι και 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και τα δεδομένα στηρίζουν τον ρόλο που έπαιξαν η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη στην ανάπτυξη του σύμπαντος.

 

Οι μετρήσεις στην κατανομή των γαλαξιών στο πέρασμα του χρόνου, αποκαλύπτουν πόσο τα δύο στοιχεία αυτά ανταγωνίστηκαν για την αύξηση της διαστολής του κατά το χρονικό διάστημα που παρακολούθησαν. "Εάν η σκοτεινή ενέργεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση του σύμπαντος την συγκεκριμένη εποχή, οι χάρτες μας λένε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται πολύ αργά αν όχι καθόλου: η αλλαγή δεν είναι περισσότερο από 20% τα τελευταία επτά δισεκατομμύρια χρόνια”, δήλωσε ο Florian Beutler του Πανεπιστημίου του Portsmouth.

 

Link.png Site: Engadget