Η επιτάχυνση της τήξης των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική προσθέτει επιπλέον νερό στους ωκεανούς του πλανήτη, ανακατανέμοντας τη μάζα του.

Αποτέλεσμα του ρυθμού με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι είναι να επηρεάζεται η ταχύτητα περιστροφής της Γης, κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς μετράμε το χρόνο, αναφέρει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανακατανομή της μάζας που προκαλείται από τη ροή τεράστιων όγκων νερού στους ωκεανούς επιβραδύνει πολύ ελαφρά την περιστροφή της Γης. Και πάλι, όμως, ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται ταχύτερα από ό,τι άλλοτε.

Εξαιτίας του φαινομένου αυτού, οι παγκόσμιοι μετρητές χρόνου ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια μας αργότερα από ό,τι θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες.

"Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ήδη τη μέτρηση του χρόνου σε παγκόσμια κλίμακα", αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

H Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) -που χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου προκειμένου να ρυθμίζονται τα ρολόγια και η μέτρηση του χρόνου- υπολογίζεται στη βάση της περιστροφής του πλανήτη.

Ο ρυθμός περιστροφής της Γης, όμως, δεν είναι σταθερός και επομένως μπορεί να επηρεάσει το πόσο διαρκούν οι ημέρες και οι νύχτες μας. Μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί στο ρευστό πυρήνα του πλανήτη έχουν οδηγήσει τη Γη στο να περιστρέφεται ελαφρώς γρηγορότερα.

Από τη δεκαετία του 1970, προκειμένου να διορθωθεί αυτό, έχουν προστεθεί 27 δευτερόλεπτα στο παγκόσμιο ρολόι, με τους χρονομέτρες να σχεδιάζουν να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά μέσα στο 2026.

Όμως, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η τήξη των πάγων που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή έχει εξισορροπήσει εν μέρει αυτή την επιτάχυνση. Τα διάφορα στρώματα πάγου πλέον χάνουν μάζα πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι πριν 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθεί το ένα δευτερόλεπτο πριν το 2029, όπως επισημαίνει η έρευνα.

"Είναι εντυπωσιακό το ότι έχουμε κάνει κάτι που μεταβάλει μετρήσιμα το πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη", ανέφερε ο Ντάνκαν Άγκνιου, ο συγγραφέας της μελέτης, σε δηλώσεις του στο NBC News.

"Καταγράφονται πρωτοφανείς καταστάσεις".

Η αφαίρεση χρόνου δεν έχει εφαρμοστεί άλλη φορά και, σύμφωνα με τη μελέτη, η προσφυγή στο μέτρο αυτό "θα αποτελέσει πρωτοφανές πρόβλημα" για τα υπολογιστικά συστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν και συνιστά σημαντική πρόκληση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα των παγκοσμίων υποδομών χρονομέτρησης δείχνουν την ίδια ώρα", ανέφερε ο Ντάνκαν Άγκνιου, που εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με έδρα το Σαν Ντιέγκο.

"Πολλά υπολογιστικά προγράμματα που συνυπολογίζουν τα πρόσθετα δευτερόλεπτα θεωρούν δεδομένο ότι είναι όλα θετικά, επομένως αυτά θα πρέπει να ξαναγραφούν", συμπλήρωσε.

Η μελέτη, πάντως, αντιμετωπίζεται από ορισμένους με σκεπτικισμό.

Ο Δημήτριος Ματσάκης, πρώην επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας χρονικών υπηρεσιών του Αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου, σε δηλώσεις του στο AFP ανέφερε ότι "η Γη είναι πολύ απρόβλεπτη για να είμαστε βέβαιοι" ότι θα χρειαζόταν να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο στο προσεχές μέλλον.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η άνοδος ασκεί τεράστια επίδραση στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν προ ημερών το Ντουμπάι, όπου σημειώθηκε η ισχυρότερη βροχόπτωση των τελευταίων 75 ετών, με 100 χιλιοστά βροχής να πέφτουν μέσα σε μόλις 12 ώρες, δηλαδή περίπου όσες βροχές πέφτουν κανονικά μέσα σε ένα χρόνο.

Από τα πλέον σημαντικά προβλήματα, όμως, θεωρείται η τήξη των πάγων, καθώς η διαρκής αύξηση της στάθμης των θαλασσών και η άνοδος των θερμοκρασιών που καταγράφονται παρατεταμένα σε αυτές, απειλούν παραθαλάσσια μητροπολιτικά κέντρα. Περίπου το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού κατοικεί σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από τις ακτές.

  • Like 5
  • Haha 7