«Μετεξεταστέα» στο... τεστ της τεχνολογίας μένει και το 2008 η Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων με στόχο την ψηφιακή σύγκλιση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται δυστυχώς με τραγικό τρόπο σε έναν ακόμη νευραλγικό κλάδο, τον τεχνολογικό, οι επιδόσεις του οποίου παίρνουν και φέτος βαθμό κάτω από τη βάση.
«Μηδέν» στην κόλλα της κυβέρνησης βάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς στη λίστα με τις πιο προηγμένες ψηφιακά οικονομίες στον κόσμο -που δημοσιοποιήθηκε χθες και ανακοινώνεται σε ετήσια βάση- κατατάσσει την Ελλάδα οκτώ θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι!
Συγκεκριμένα, στον Δείκτη Τεχνολογικής Ετοιμότητας (Network Readiness Index) την τοποθετεί από την 48η που βρισκόταν το 2007 στην 56η θέση ανάμεσα σε 127 κράτη.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα είναι «ουραγός», καταλαμβάνοντας την 24η θέση. Χειρότερη επίδοση εμφανίζουν μονάχα η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται μία θέση υψηλότερα (55η).
Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο συγκερασμός σειράς στοιχείων, όπως οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, η συνεργασία πανεπιστημίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την προώθηση της έρευνας, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις κ.λπ.
Στα αδύνατα σημεία της χώρας, όπως προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες, περιλαμβάνονται το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η γραφειοκρατία, οι ανεπαρκείς ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης στην ευρυζωνικότητα, η περιορισμένη πρόσβαση στο Ιντερνετ από τα νοικοκυριά και η φτωχή τεχνολογική υποδομή.
Για τη χαμηλή βαθμολογία της χώρας ευθύνεται, εξάλλου, η πολυετής καθυστέρηση στα έργα πληροφορικής του δημοσίου, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται για ακόμη ένα έτος η Δανία, η χώρα που έχει την πλέον «δικτυωμένη» οικονομία. Ακολουθούν η Σουηδία και η Ελβετία, ενώ το «τοπ 10» συμπληρώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ισλανδία, την Κορέα (η οποία έκανε σημαντικό ψηφιακό άλμα δέκα θέσεων!) και τη Νορβηγία.
Πηγή: ethnos.gr
ΣΧΟΛΙΑ (24)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση