Για παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας σχετικά με το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κατηγορούνται εργαζόμενοι στο τμήμα ασφαλείας της Deutsche Telekom, οι οποίοι επιχείρησαν να ανακαλύψουν από πού προέρχονται διαρροές πληροφοριών προς τα μέσα ενημέρωσης.

 

Ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών είχε επιφορτίσει ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας με την αξιολόγηση συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί με στόχο τον εντοπισμό των προσώπων που διοχέτευαν απόρρητα στοιχεία της εταιρείας σε δημοσιογράφους.

Χρησιμοποιώντας τα αρχεία της εταιρείας με τους αριθμούς, τη διάρκεια και τις ημερομηνίες των τηλεφωνημάτων, η εταιρεία ασφάλειας αναζητούσε επαφές ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη του γερμανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών και δημοσιογράφων.

 

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, η παρακολούθηση διήρκεσε για τουλάχιστον ένα χρόνο, από το 2005 έως το 2006.

Το Spiegel επικαλείται έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι «στόχος των υποκλοπών με τις κωδικές ονομασίες 'Κλίπερ' και 'Ράινγκολντ' ήταν η αξιολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων συνδιαλέξεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, που γίνονταν από συσκευές που ανήκαν σε δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυπταν το ρεπορτάζ των δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom».

 

Η Deutsche Telekom υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε υποκλοπή τηλεφωνημάτων, αλλά ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση στα στοιχεία των τηλεφωνημάτων.

Επίσης δήλωσε ότι το 2007 έγινε αναδιάρθρωση του τμήματος ασφαλείας, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι αυτό λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου.Η Εισαγγελία της Βόννης μελετά τον φάκελο της υπόθεσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο διενέργειας προανάκρισης.Ο διευθυντής της DT την περίοδο εκείνη, Κάι Ούβε Ρίκε δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για παραβίαση της νομοθεσίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι χρησιμοποίησε προσημειωμένα ντοκουμέντα και παραπλανητικές πληροφορίες για την ανακάλυψη των διαρροών.

 

Source.png Πηγή: lawnet.gr