Κάθε εν Ελλάδι smartphone έχει στη home screen του κι έναν φάκελο στον οποίο… κατοικούν διάφορα e-banking apps. Εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται κληρονομικό χάρισμα για να το μαντέψει κανείς. Ο μέσος καταναλωτής διαθέτει λογαριασμούς σε τουλάχιστον δύο ή και τρεις τράπεζες, με αποτέλεσμα να πρέπει να αφιερώσει σεβαστό χρόνο προκειμένου να ελέγξει κάθε εφαρμογή μία προς μία, ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα των οικονομικών του. Και εδώ που τα λέμε, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει κανείς. Ευτυχώς κάπου εδώ μπαίνει το fintech.
Στο μυαλό των περισσότερων, το λεγόμενο fintech (από τα αρχικά του “financial technology”) είναι κάτι μακρινό και άγνωστο, κάτι που αφορά τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, όντας παντελώς αποσυνδεδεμένο από την καθημερινότητα του μέσου χρήστη. Κι όμως, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του fintech είναι πως έρχεται να δώσει στον τραπεζικό χώρο την αμεσότητα και τη φιλικότητα προς τον σύγχρονο καταναλωτή που του έλειπαν όλα αυτά τα χρόνια μέσω προσιτών και λειτουργικών εφαρμογών. Σαν το waiz δηλαδή.
Τι είναι το waiz;
Το waiz είναι μία δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android που κάνει τη διαχείριση των οικονομικών του χρήστη μια άμεση και απλή υπόθεσημια . Αναπτύχθηκε σε συνέχεια της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 και έκτοτε έχει προχωρήσει και βελτιστοποιηθεί πολύ. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι η ενοποιημένη προβολή δεδομένων μέσα από ένα εύχρηστο και απολύτως κατανοητό περιβάλλον, ακόμα κι αν αυτά τα δεδομένα προέρχονται από διαφορετικές τράπεζες. Το waiz λοιπόν αναλαμβάνει να πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες να τις κατηγοριοποιήσει και να προσφέρει στον χρήστη μια σειρά από reports αλλά και λειτουργίες.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τις κατηγορίες εκείνες που τον αφορούν, προκειμένου το report να είναι εντελώς προσαρμοσμένο στις δικές του συνήθειες και ανάγκες.
Έτσι, με το waiz θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα έξοδά σας ανά κατηγορία σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση και να θέσετε όρια και προκλήσεις για τις δαπάνες σας. Συνιστά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να καταφέρετε να αφήσετε κατά το κοινώς λεγόμενο μια δεκάρα στην άκρη στο τέλος του μήνα, αφού μέσω των έξυπνων ειδοποιήσεών του, σας κρατά διαρκώς ενήμερους σε σχέση με τους στόχους που έχετε καθορίσει. Αν πάτε να ξεφύγετε δηλαδή, το waiz θα αναλάβει να σας… επαναφέρει στον ίσιο δρόμο παρουσιάζοντάς σας το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.
Κορυφαία στάνταρ ασφάλειας
Κι αν όλα τα παραπάνω φαίνονται -και είναι- ενδιαφέροντα, τι γίνεται στον τομέα της ασφάλειας; Όταν μιλάμε για τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές άλλωστε, είναι απολύτως λογικό κανείς να θέλει να είναι όσο πιο προσεκτικός γίνεται. Ε λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Κατ’ αρχάς το waiz αποτελεί εφαρμογή της Εθνικής Τράπεζας (εννοείται πως δε χρειάζεται να είστε πελάτες της για να το χρησιμοποιήσετε). Είναι εγγεγραμμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας ως πάροχος υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού και πάροχος υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2. Επιπρόσθετα, πληροί τις απαιτήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας, των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του GDPR.
Στην πράξη, το waiz δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση στα δεδομένα που σου προβάλλει. Η διασύνδεσή του με τις τράπεζες γίνεται σε επίπεδο API: η ταυτοποίηση γίνεται στο περιβάλλον της εκάστοτε τράπεζας χωρίς να πραγματοποιείται αποθήκευση δεδομένων. Με άλλα λόγια, το waiz είναι απλά ένας μεσολαβητής που κάνει τη δουλειά του χρησιμοποιώντας tokens, επιτυγχάνοντας έτσι τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας.
Ένα app που αλλάζει την καθημερινότητά μας
Κακά τα ψέματα, ζούμε σε μία εποχή που το χρήμα και η διαχείρισή του απασχολούν τους περισσότερους σε καθημερινή βάση. Αυτό που οι προηγούμενες γενιές κατάφερναν να πραγματοποιήσουν με ατελείωτη χαρτούρα και μουτζουρωμένα τεφτέρια, οι νεότερες είναι σε θέση να το κάνουν από την άνεση του smartphone τους και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια, πλήρη διαφάνεια και εντελώς δωρεάν.
Ξεχάστε τα ατελείωτα spreadsheets, την εναλλαγή μεταξύ των διαφόρων εφαρμογών e-banking και την αναζήτηση στους λογαριασμούς των καρτών για χρεώσεις και αποδείξεις. Αξιοποιείστε τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία για εξυπνότερη διαχείριση των οικονομικών σας, για εξοικονόμηση των περιττών και, γιατί όχι, στοχοθεσία για άλλα - μεγαλύτερα. Ενα waiz δρόμος είναι. Τολμήστε το και δεν θα χάσετε.