Ο νέος επεξεργαστής Cortex-A75 προσφέρει στην ίδια συχνότητα λειτουργίας 22% υψηλότερη απόδοση σε σχέση με το μοντέλο Cortex-A73 που αντικαθιστά. Επίσης προσφέρει κατά 33% υψηλότερη απόδοση FP και NEON και 16% υψηλότερο memory throughput. Σε benchmarks, o επεξεργαστής/ πυρήνας Cortex-A75 έχει 48% καλύτερη απόδοση στο Octane και 34% καλύτερη απόδοση στο Geekbench.
Ο Cortex-A75 είναι επίσης και περισσότερο αποδοτικός από τον A73, και κάτι τέτοιο του επιτρέπει να λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας ενώ καταναλώνει το ίδιο ποσό ενέργειας. Ο Cortex-A75 σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων notebooks, όπως των Chromebooks καθώς και των επερχόμενων ARM-based υπολογιστών με Windows, που μπορούν και τρέχουν με 2W για ακόμα υψηλότερη απόδοση.
Ο Cortex-A55 αποτελεί τον αντικαταστάτη του ιδιαίτερα επιτυχημένου Cortex-A53, design που βρίσκεται στο εσωτερικό 1,7 δισεκατομμύρια μονάδων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης αποτελεί το ισχυρότερο mid-range μοντέλο mobile core της ARM, με 2 φορές υψηλότερη απόδοση memory streaming και 14% υψηλότερη απόδοση στο Octane σε σύγκριση με το μοντέλο Cortex-A53. Επίσης διαθέτει 18% υψηλότερη απόδοση σε single-threaded εφαρμογές, 38% υψηλότερη απόδοση FP και NEON καθώς και 20% υψηλότερη απόδοση στο Geekbench.
Οι δύο νέοι επεξεργαστικοί πυρήνες της ARM βασίζεται σε μία αναβαθμισμένη έκδοση της αρχιτεκτονικής big.LITTLE που έχει την ονομασία DynamIQ, η οποία σχεδιάστηκε με γνώμονα να τα βγάζει πέρα με διεργασίες που αφορούν σε μηχανική εκμάθηση ή τεχνητή νοημοσύνη και που πραγματοποιούνται τοπικά στη συσκευή και δεν αναθέτονται σε κάποιο cloud-based σύστημα.
Η νέα αρχιτεκτονική προσφέρει καλύτερη κλιμάκωση και περισσότερη ευελιξία στον τρόπο σχεδίασης των SoCs (System-on-Chip). Έτσι, αντί να υπάρχουν διαφορετικής κλάσης πυρήνες επεξεργασίας σε διαφορετικά clusters, μπορούν όλοι τους να βρίσκονται στο ίδιο cluster.
Την ώρα δηλαδή που οι Cortex-A73 και A53 έπρεπε να βρίσκονται σε διαφορετικά clusters, τώρα οι νέοι Cortex-A75 και Α55 μπορούν να βρίσκονται μαζί στα ίδια clusters.
Όσον αφορά στην ευελιξία, ένας κατασκευαστής SoC, μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν πυρήνα A75 και επτά μικρότερους πυρήνες A55 στο SoC με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή του. Κάθε cluster μπορεί να διαθέτει έως και οκτώ πυρήνες, και κάθε επεξεργαστής μπορεί να διαθέτει έως και 32 clusters και επομένως και 256 πυρήνες.
Η ARM επίσης ανακοίνωσε και την GPU με την ονομασία Mali-G72, που αντικαθιστά την G71. Η Mali-G72 βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική που βασίζεται και ο προκάτοχός της με την ονομασία Bifrost, προσφέροντας ωστόσο 40% υψηλότερη απόδοση, ενώ παράλληλα είναι 25% αποδοτικότερη ενεργειακά. Επίσης είναι 17% αποδοτικότερη στο machine learning και προσφέρει 20% καλύτερη performance density.
Νέες συσκευές που βασίζονται σε SoCs που ενσωματώνουν επεξεργαστές με τα νέα designs Cortex-A75 και Α55 και Mali-G72 θα κάνουν την εμφάνιση τους στο τέλος της χρονιάς.
Site: GSMArena
ΣΧΟΛΙΑ (13)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση