Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της Python εξέδωσαν την Τετάρτη την Python 3.0, μια μείζονα έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού που είναι μη συμβατή με τη σειρά 2.
Η Python χρησιμοποιείται ευρέως για εφαρμογές Ιστού όπως το YouTube.
Η Python 3, που ονομάζεται επίσης και Python 3000 ή Py3K, είναι η πρώτη έκδοση που είναι συνειδητά μη συμβατή προς τα πίσω, σύμφωνα με τον ιδρυτή του project Guido van Rossum.
«Παρ' όλα αυτά, αφού χωνέψετε τις αλλαγές, θα βρείτε ότι η Python στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ - κατά κύριο λόγο, διορθώσαμε γνωστές ενοχλήσεις και αφαιρέσαμε πληθώρα παλιού κακού κώδικα», ανέφερε ο van Rossum σε ένα έγγραφο που περιγράφει τις αλλαγές.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο που δουλεύουν τα ενσωματωμένα αντικείμενα όπως τα λεξικά και τα αλφαριθμητικά, και την αφαίρεση παλαιών δυνατότητων, σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης. Η standard βιβλιοθήκη έχει αναδιοργανωθεί σε ορισμένα προεξέχοντα σημεία, ανέφεραν οι developers.
Γενικά, οι αλλαγές είναι σχεδιασμένες ώστε να απλοποιήσουν την ανάπτυξη εφαρμογών σε Python και να αφαιρέσουν τη μη αναγκαία πολυπλοκότητα που συσσωρεύτηκε με τον καιρό, σύμφωνα με τον van Rossum. Όμως, οι Python developers εδώ και καιρό έκαναν ξεκάθαρο το γεγονός ότι η νέα έκδοση θα απαιτούσε αλλαγές στις περισσότερες εφαρμογές βασισμένες σε Python.
«Η 3.0 είναι επίσης γνωστή και ως η έκδοση στην οποία θα σπάσουμε όλο σας τον κώδικα, όμως το κάνουμε για έναν καλό λόγο... Σχεδόν όλα τα προγράμματα θα χρειαστούν αλλαγές», ανέφερε ο release manager Anthony Baxter σε μία σημαντική ομιλία κατά τη διάρκεια του linux.conf.au στη Μελβούρνη τον Φεβρουάριο.
Ο Baxter τόνισε ότι η αλλαγή θα πάρει αρκετό καιρό για να έλθει. «Η 2.x δεν φεύγει... Θα συνεχίσουμε να συντηρούμε [τη σειρά 2.x] για όσο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον και ανάγκη», ανέφερε.
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η μετατροπή της εντολής 'print', η οποία χρησιμοποιείται για έξοδο δεδομένων όλων των ειδών, σε συνάρτηση. «Αυτήν τη στιγμή η print έχει απαίσια σύνταξη για να κάνει όλων των ειδών τις δουλειές» είπε ο Baxter.
Ανέφερε επίσης ότι μία ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι πως το Unicode θα είναι τώρα η εξ ορισμού επιλογή. «Αυτήν τη στιγμή στην Python γίνεται πραγματικό χάος όσον αφορά τη μείξη Unicode και μη-Unicode αλφαριθμητικών» ανέφερε ο Baxter.
Άλλες αλλαγές, όπως στα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη διαίρεση και η μεταβολή των συμβόλων για τη «μη ισότητα» από το '<>' στο '!=', έχουν για καιρό συζητηθεί στην κοινότητα της Python όμως συγκρατήθηκαν εξαιτίας φόβων για την προς τα πίσω συμβατότητα. Με την αλλαγή στην 3.0, η λογική είναι: "Τί στο καλό. Έτσι κι αλλιώς σπάζουμε τον κώδικα. Ας τον φτιάξουμε», είπε ο Baxter.
Πηγή: ZDNet Technology News
ΣΧΟΛΙΑ (4)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση