Ο 20χρονος Άλεξ Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Birmingham κέρδισε έπαθλο 25.000 δολαρίων διότι κατάφερε να αποδείξει ότι ένας συγκεκριμένος απλός υπολογιστής, με αρκετό χρόνο και μνήμη, έχει τη δυνατότητα να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί και ένας υπερυπολογιστής.

 

Ο Άλεξ Σμιθ, προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Birmingham, άκουσε για πρώτη φορά για το έπαθλο σε ένα δωμάτιο συζητήσεων στο Ίντερνετ στις αρχές του χρόνου. Εν συνεχεία πέρασε το καλοκαίρι του προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα, «όχι για τα χρήματα, αλλά για την πρόκληση» όπως ανέφερε στο BBC.

 

Οι μηχανές Turing

 

Η ιδέα ότι ένας απλός υπολογιστής θα μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό μαθηματικό Alan Turing τη δεκαετία του 30ʼ. Ο Turing, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποκωδικοποιώντας γερμανικούς κωδικούς, ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει ένας απλός «υπερυπολογιστής», ο οποίος θα μπορούσε να παραγραμματιστεί έτσι ώστε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Οι μηχανές του Turing, φυσικά, δεν είναι πραγματικοί υπολογιστές, αλλά υποθετικοί και ταξινομούνται ανάλογα με την «κατάσταση» και το «χρώμα» τους. Από τη στιγμή που ο Turing υποστήριξε την ύπαρξη ενός υπερυπολογιστή, οι μαθηματικοί προσπαθούν να βρουν τον πιο απλό.

 

Ήταν ήδη γνωστό ότι ένας υπολογιστής «δύο καταστάσεων» και «δύο χρωμάτων» δεν μπορούσε να επιλύσει τα πάντα. Ωστόσο, στο βιβλίο του το 2002 «Ένα νέο είδος επιστήμης», (A New Kind of Science), ένας άλλος Βρετανός μαθηματικός ο Stephen Wolfram διατύπωσε την εικασία ότι ο πιο απλός υπολογιστής του Turing είναι αυτός των δύο καταστάσεων και τριών χρωμάτων, όπως στο γράφημα.

 

Το πρόβλημα ήταν ότι ο Wolfram δεν μπορούσε να το αποδείξει. Οπότε, το Μάιο του 2007 ανακοίνωσε το χρηματικό έπαθλο για όποιον τα κατάφερνε. Ο Άλεξ Σμιθ υπέβαλε την αρχική του λύση σε μόλις πέντε εβδομάδες, αναφέροντας ότι ήταν εμφανές σχεδόν από την αρχή ότι θα έβρισκε τη λύση.

 

Ευτυχώς, για τους χρήστες, που ο συγκεκριμένος υπολογιστής του Turing δεν υπάρχει διότι οι χρήστες θα απογοητεύονταν με το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις πράξεις. Σύμφωνα με τον δημιουργό της λύσης, «ακόμα και μια απλή πράξη όπως το δύο συν δύο θα απαιτούσε αρκετό χρόνο», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα πραγματοποιούσε την πράξη σε λογικό χρόνο, ίσως μέχρι το τέλος του κόσμου, δεν έχω υπολογίσει πόσο ακριβός».

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr