Αντιμέτωποι με τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για την επιρροή που ασκούν σε μία από τις σημαντικότερες εταιρίες στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft ανακοίνωσε ήδη ότι αποχωρεί από τη θέση παρατηρητή στο Δ.Σ. της OpenAI, λιγότερους από οκτώ μήνες αφότου εξασφάλισε θέση στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Apple, εντωμεταξύ, φερόταν να σχεδιάζει την είσοδό της στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της, η OpenAI επιβεβαίωσε ότι η Microsoft παραιτήθηκε της θέσης της στο Δ.Σ., καθώς προηγούμενα ρεπορτάζ των Axios και Financial Times ανέφεραν ότι ο Κιθ Ντόλιβερ, αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της Microsoft, ενημέρωσε σχετικά την OpenAI με επιστολή που επιδόθηκε αργά την Τρίτη.

Ο Στίβεν Σαρπ, εκπρόσωπος της OpenAI, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της εταιρίας προς τη Microsoft για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο Δ.Σ. και την κατεύθυνση που ακολουθεί η εταιρία, προσβλέποντας στη συνέχιση μιας επιτυχημένης συνεργασίας. "Υπό τις οδηγίες της οικονομικής διευθύντριας Σάρα Φράιαρ, εδραιώνουμε μια νέα προσέγγιση για την ενημέρωση και συνεργασία με βασικούς στρατηγικούς εταίρους -όπως η Microsoft και η Apple- καθώς και επενδυτές, όπως η Thrive Capital και η Khosla Ventures".

Η νέα προσέγγιση έναντι των δύο τεχνολογικών κολοσσών προβλέπει την "τακτική επικοινωνία με τους στρατηγικούς εταίρους ώστε να μοιραζόμαστε την πρόοδο πάνω στην αποστολή μας και να διασφαλίζουμε στενότερη συνεργασία με έμφαση στην ασφάλεια".

Οι αλλαγές στο Δ.Σ. της OpenAI καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία εκφράζονται ανησυχίες για τη συμφωνία μεταξύ της Microsoft με την OpenAI. Ήδη από το Δεκέμβριο, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να συγκεντρώνουν απόψεις σχετικά με τη σχέση της Microsoft με την OpenAI, λίγο καιρό αφότου είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της εταιρίας, η οποία οδήγησε στην εκπαραθύρωση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Σαμ Άλτμαν, και την ταχεία επάνοδό του. Η συνεργασία βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και άλλες σημαντικές συμφωνίες όπου εμπλέκονται τεχνολογικοί κολοσσοί. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά τις επενδύσεις εταιριών όπως η Microsoft, η Amazon και η Google, τόσο στην OpenAI όσο και στην Anthropic.

Η Microsoft έχει επενδύσει ποσά τα οποία υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, στο πλαίσιο συμφωνίας που κατέστησε την εταιρία αποκλειστικό εταίρο της OpenAI σε επίπεδο cloud. Οι υπηρεσίες cloud της Microsoft υποστηρίζουν παράλληλα όλες τις δραστηριότητες της OpenAI στα διάφορα προϊόντα της, υπηρεσίες API αλλά και έρευνα. Η συμφωνία αυτή έχει προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Microsoft στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα μοντέλα της OpenAI υποστηρίζουν τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, το Copilot, καθώς και πλήθος λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες της. 

  • Confused 1