Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια, τις 22 Μαΐου του 1973 ήταν η ημέρα κατά την οποία o Μπομπ Μέτκαλφ, εργαζόμενος στο Xerox PARC, της Καλιφόρνια, καταγράφει ένα διάγραμμα σύνδεσης του νέου προσωπικού υπολογιστή Xerox Alto σε έναν κοινόχρηστο εκτυπωτή σε ένα προσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστικά την περιγραφή για την ανάπτυξη του τοπικού δικτύου Ethernet που χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα.

Εκείνο το διάστημα ακριβώς λόγω του ότι έμπαινε σε λειτουργία ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής Xerox Alto και ο πρώτος εκτυπωτής λέιζερ EARS ήταν επικτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που θα επέτρεπε την προσθήκη επιπλέον υπολογιστών και εκτυπωτών σε ένα δίκτυο χωρίς να απαιτείται καμία ρύθμιση ή επανεκκίνηση. Επιπλέον το δίκτυο θα έπρεπε να είναι αρκετά γρήγορο ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν δεκάδες υπολογιστές σε ένα κτίριο -κάτι που γινόταν για πρώτη φορά εφικτό- και βέβαια να τροφοδοτούνται απρόσκοπτα με δεδομένα οι εκτυπωτές.

 

Στο σχεδιάγραμμα που έφτιαξε ο Μέτκαλφ, έδωσε τον τίτλο “Alto Ethernet“ και περιελάμβανε ένα προσχέδιο φτιαγμένο στο χέρι που πρότεινε τη χρήση ομοαξονικού καλώδιου για τις συνδέσεις και τη μέθοδο διακίνησης δεδομένων (data packets) στα πρότυπα του ARPANET.

Η εταιρεία, υιοθέτησε άμεσα την πρόταση αυτή και την υλοποίησε μέσα σε μόλις 6 μήνες καθιστώντας το νέο αυτό δίκτυο απόλυτα λειτουργικό το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

 

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως η προέλευση του όρου "Ethernet" βασίζεται σε μια επιστημονική θεωρία του 18ου αιώνα η οποία ισχυριζόταν ότι μεταξύ των ουράνιων σωμάτων υπήρχε ένα μέσο διαβίβασης του φωτός, που αποκαλούσαν Αιθέρα. Σε αντιστοιχία, ο Μέτκαλφ ήθελε να αποδώσει στον πυρήνα του συστήματος δικτύωσης που πρότεινε, το στοιχείο της διάδοσης των δεδομένων.

 

Τέλος, προς τα τέλη του 1973 η Xerox εγκρίνει και πάλι την εισήγησή του Μετκαλφ για συνεργασία με τις εξίσου ισχυρές DEC και Intel ώστε το Ethernet να καθιερωθεί ως ένα νέο και ανοικτό πρότυπο δικτύωσης.

Η συνεργασία αυτή απέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και κατάφερε να επιβληθεί άλλων παρόμοιων προτάσεων, όπως της IBM και της GM εδραιώνοντας έτσι το πρότυπο LAN το οποίο γνωρ΄ζουμε μεχρι και σήμερα.

 

Link.png Site: Wikipedia