Η DR Automobiles συναρμολογεί χαμηλού κόστους οχήματα, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα τα οποία κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρίες.

Η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 6,4 εκατομμυρίων ευρώ στη DR Automobiles, κατηγορώντας την εταιρία ότι εμφάνιζε οχήματα τα οποία πρακτικά ήταν κατασκευασμένα στην Κίνα σαν ιταλικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της γειτονικής χώρας παρενέβησαν καθώς έκριναν ότι η ιταλική εταιρία διαφήμιζε σειρά οχημάτων σαν κατασκευασμένα στην Ιταλία, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν φτιαγμένα στην Κίνα.

Η DR Automobiles ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε είχε ισχυριστεί ότι τα οχήματά της κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου στην Ιταλία.

Η εταιρία, που εδρεύει στην περιφέρεια του Μολίζε, στη νότια Ιταλία, συναρμολογεί οχήματα χαμηλού κόστους, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα τα οποία παράγονται από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Chery, BAIC και JAC.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ιταλίας αποφάνθηκαν ότι τα οχήματα στις κατηγορίες DR και EVO διαφημίζονταν σαν ιταλικής κατασκευής, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κατά βάση κινεζικής προέλευσης. Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, πραγματοποιούνταν μόνο ήσσονος σημασίας συναρμολογήσεις και συμπληρωματικές εργασίες.

Το πρόστιμο επιβάλλεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ιταλία και, ευρύτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την αθρόα εισαγωγή οχημάτων τα οποία παράγονται εκτός της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα, δεκάδες Fiat Topolino, κατασκευασμένα στο Μαρόκο, κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Λιβόρνο, καθώς έφεραν επάνω τους την ιταλική σημαία.

Η Stellantis, μητρική εταιρία της Fiat, υποστηρίζει ότι είχε ακολουθήσει στο ακέραιο τους κανονισμούς. Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε, προχώρησε στην αφαίρεση των σημαιών από τα οχήματα.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, η Alfa Romeo, η οποία επίσης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Stellantis, αποφάσισε να μετονομάσει το νέο της μοντέλο, που κατασκευάζεται στην Πολωνία και αρχικά παρουσιάστηκε ως Milano, σε Junior, μετά από πιέσεις που άσκησαν οι αρχές της Ιταλίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή δασμών έως και 38% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντας την αθρόα εισαγωγή τους απειλή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης.

Οι δασμοί αυτοί, εφόσον τελικά επιβληθούν, θα είναι επιπλέον του 10% που ήδη επιβάλλεται σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας, η Κίνα υποστήριξε ότι οι δεσμοί αυτοί παραβιάζουν τους όρους του διεθνούς εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως κίνηση "προστατευτισμού".

Η ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε στον απόηχο της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν τους δασμούς που επιβάλουν στην εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, από το 25% στο 100%.

  • Haha 5