Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση ορίων στη χρήση λογισμικού και άλλων εξαρτημάτων με προέλευση την Κίνα.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Αύγουστο, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης σε οχήματα λογισμικού προερχόμενου από την Κίνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι νέοι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει τον έλεγχο που ασκεί στις κινεζικές εισαγωγές αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια να αποτρέπει τον ασιατικό κολοσσό από το να κατακλύσει την αγορά με φτηνά ηλεκτρικά οχήματα.

Στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα στο Κολοράντο, ο Άλαν Εστεβέζ, αναπληρωτής υπουργός εμπορίου, αρμόδιος για τη βιομηχανία και την ασφάλεια, δήλωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει πλαίσιο κανόνων το οποίο θα έθετε ως προαπαιτούμενο το λογισμικό ορισμένων οχημάτων να προέρχεται από τις ΗΠΑ ή τους εμπορικούς εταίρους της. Οι κανόνες αυτοί θα καθορίσουν το πλαίσιο "βασικών οδηγικών στοιχείων του οχήματος που διαχειρίζονται το λογισμικό και τα δεδομένα του αυτοκινήτου", δήλωσε ο Εστεβέζ, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ανάλογη με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε εταιρίες όπως η Huawei, στον απόηχο των ανησυχιών που έχουν διατυπωθεί ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπία.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να προκύψουν από έρευνα την οποία ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος που διανύουμε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ως προς το διασυνδεδεμένο λογισμικό οχημάτων που σχεδιάζεται στην Κίνα και άλλα κράτη τα οποία εκτιμάται ότι τηρούν ανταγωνιστική στάση έναντι των ΗΠΑ.

Η έρευνα εστίασε στα λεγόμενα "διασυνδεδεμένα οχήματα", έναν ευρύ όρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οιοδήποτε όχημα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει τη βασιμότητα των ανησυχιών που είχαν διατυπωθεί ότι τεχνολογίες όπως οι κάμερες, οι αισθητήρες και οι υπολογιστές οχημάτων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αντίπαλες χώρες προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα γύρω από τους πολίτες και τις υποδομές των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει ήδη κατηγορήσει κατ' επανάληψη τις ΗΠΑ ότι εφαρμόζουν καταχρηστικά "την έννοια της εθνικής ασφάλειας" προκειμένου να στοχοποιήσουν άδικα κινεζικές εταιρίες και να τις εμποδίσουν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή αντίστοιχων προνοιών όπως αυτές που εφαρμόζονται στις ομοσπονδιακές φορολογικές απαλλαγές για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς οι υφιστάμενοι κανόνες απαγορεύουν την πίστωση των απαλλαγών σε περιπτώσεις οχημάτων που ενσωματώνουν συστήματα μπαταριών κινεζικής κατασκευής. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης την επιβολή υψηλότατων δασμών στα κινεζικά οχήματα, επιχειρώντας έτσι να ανεβάζει το κόστος τους σε σημείο που θα καθιστούσε ασύμφορη την πώλησή τους στις ΗΠΑ.

  • Like 3
  • Haha 5