Μία εξελιγμένη εκδοχή του διάσημου “δούρειου ίππου” Zeus εντόπισαν ερευνητές, το οποίο εκτός από την κλοπή των κωδικών πρόσβασης σε υπηρεσίες e-banking, καταγράφει επίσης τα email, ενώ μπορεί επίσης να παρακολουθεί και να τροποποιεί τις αναρτήσει σε Facebook και Twitter.

Η νέα αυτή παραλλαγή, που ονομάστηκε Terdot, προσβάλλει συστήματα με Windows. Πρωταρχικός του σκοπός είναι η διείσδυση σε τραπεζικούς λογαριασμούς – στοχεύοντας ιδιαίτερα μάλιστα σε θύματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

 

Ωστόσο, ερευνητές από την Bitdefender ανακάλυψαν πως η λειτουργία του είναι πιο εκτεταμένη, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “κατασκοπεύει” σχεδόν όλη την online δραστηριότητα των θυμάτων του.

 

Παρόλο που έχει σχεδιαστεί για να παραβιάζει με αυτό τον τρόπο πολλά κοινωνικά δίκτυα, οι ερευνητές επισημαίνουν πως περιλαμβάνει “ειδικές οδηγίες” από τους δημιουργούς του, ώστε να μην συλλέγει δεδομένα από το VK, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα social media στη Ρωσία. Κάτι που κάνει τους ερευνητές να εκτιμούν πως πίσω από το Terdot βρίσκονται χάκερ από την ανατολική Ευρώπη.

 

Link.png Site: Zdnet