Το Firefly Video Model, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Adobe για τη δημιουργία βίντεο με την απλή εισαγωγή κειμένου, είναι μία από τις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν από την κεντρική παρουσίαση του συνεδρίου Adobe Max.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της Adobe στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της παραγωγής βίντεο με χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανταγωνιζόμενη εταιρείες όπως η OpenAI με το Sora, η ByteDance και η Meta Platforms.

Η Adobe, με έδρα το San Jose της Καλιφόρνια, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μοντέλων που εκπαιδεύονται με δεδομένα για τα οποία η εταιρεία έχει νόμιμα δικαιώματα χρήσης. H προσέγγιση στοχεύει στη διασφάλιση της νόμιμης χρήσης του παραγόμενου περιεχομένου σε εμπορικές εφαρμογές, διαφοροποιώντας την από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να παρέχει πρόσβαση στο νέο εργαλείο σε άτομα που έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία γενικής κυκλοφορίας. Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη πελάτες για τα εργαλεία βίντεο, η Adobe ανέφερε ότι η Gatorade, που ανήκει στην PepsiCo, θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο δημιουργίας εικόνων της για έναν ιστότοπο όπου οι πελάτες θα μπορούν να παραγγέλνουν εξατομικευμένα μπουκάλια. Επιπλέον, η Mattel χρησιμοποιεί ήδη εργαλεία της Adobe για το σχεδιασμό συσκευασιών για Barbie κούκλες.

Ο Ely Greenfield, επικεφαλής τεχνολογίας ψηφιακών μέσων της Adobe, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η εταιρεία έχει εστιάσει στην πρακτική χρήση των εργαλείων βίντεο από δημιουργούς. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ομαλή ενσωμάτωση του παραγόμενου υλικού με συμβατικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο. "Εστιάζουμε πραγματικά στον λεπτομερή έλεγχο, διδάσκοντας στο μοντέλο τις έννοιες που χρησιμοποιούν όσοι εργάζονται πάνω στην επεξεργαστία βίντεο, πράγματα όπως η θέση της κάμερας, η γωνία της κάμερας, η κίνηση της κάμερας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Greenfield.

 

 

 Βίντεο που έχει δημιουργηθεί από το Firefly Video Model

Η στρατηγική της Adobe να αναπτύξει μοντέλα με νόμιμα δικαιώματα χρήσης αποτελεί μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί σε μια αγορά όπου οι νομικές και ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται συνεχώς. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία, ιδιαίτερα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αναζητούν ασφαλείς λύσεις για τη δημιουργία περιεχομένου.

Όπως αναφέρει η Adobe, το Firefly Video Model υποστηρίζει την παραγωγή βίντεο διάρκειας έως 15 δευτερολέπτων με ανάλυση 1080p.

Σε ότι αφορά το AI και το βίντεο, η Adobe εντυπωσίασε και με τη λειτουργία Generative Extend που έρχεται στο Premiere Pro και για την ώρα είναι διαθέσιμο στη beta έκδοση της δημοφιλούς εφαρμογής επεξεργασίας βίντεο. Η λειτουργία, που βασίζεται στο μοντέλο Firefly Video, επιτρέπει στον χρήστη να επεκτείνει τη διάρκεια του κλιπ του με φωτορεαλιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με την Adob, το Generative Extend αναπτύχθηκε μετά από εκτενή ανατροφοδότηση από εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου. Η λειτουργία στοχεύει στην επίλυση κοινών προβλημάτων επεξεργασίας, όπως η κάλυψη κενών μεταξύ πλάνων, η εξομάλυνση μεταβάσεων και η παράταση συγκεκριμένων πλάνων για καλύτερο χρονισμό.

Η χρήση του εργαλείου είναι απλή όπως βλέπουμε στο σχετικό βίντεο: οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ και να σύρουν την αρχή ή το τέλος ενός βίντεο ή ηχητικού κλιπ για να προσθέσουν ρεαλιστικές επεκτάσεις. Η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ένα πλάνο είναι λίγο μικρότερο από το επιθυμητό, αντικαθιστώντας χρονοβόρες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά.

Και στην περίπτωση αυτή, η Adobe τονίζει ότι το μοντέλο Firefly Video έχει εκπαιδευτεί μόνο σε περιεχόμενο για το οποίο η εταιρεία έχει άδεια χρήσης, διασφαλίζοντας την εμπορική ασφάλεια του παραγόμενου υλικού. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαλείο με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι δεν παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.

Το Generative Extend είναι εύκολα προσβάσιμο από τη γραμμή εργαλείων του Premiere Pro, καθιστώντας τη χρήση του εξίσου απλή με την προσαρμογή ενός σημείου επεξεργασίας. Επιπλέον, οι επεκτάσεις δημιουργούνται στο παρασκήνιο, επιτρέποντας στους χρήστες να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς διακοπές. Η Adobe χαρακτηρίζει το Generative Extend ως την πρώτη λειτουργία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε ειδικά για επαγγελματίες του βίντεο, υποδηλώνοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για παρόμοιες λειτουργίες στο μέλλον.