Ο Όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ΔΕΗ FiberGrid, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH).

Σύμφωνα με το κατασκευαστικό πλάνο που ανακοινώθηκε, ο στόχος είναι να καλυφθούν 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με οπτική ίνα έως το 2025. Το πλάνο της ΔΕΗ FiberGrid, έχει ως εξής:

Υπό κατασκευή (δήμοι)

Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου

Νέες περιοχές Αττική (δήμοι)

Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μοσχάτου-Ταύρου, Δάφνης-Υμηττού

Νέες περιοχές Νομός Θεσσαλονίκης (δήμοι)

Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη

Νέες πόλεις

Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη

Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, με το δίκτυο FTTH να έχει φτάσει σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής μέσα σε 10 μήνες. Για την επέκταση του δικτύου, η εταιρεία έχει αναθέσει σε 12 αναδόχους την κατασκευή υποδομών FTTH σε επιπλέον περιοχές της Αττικής, καθώς και σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, η Κόρινθος, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, η Βέροια και η Μεγαλόπολη. Οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση κριτήρια όπως η πληθυσμιακή πυκνότητα και η έλλειψη υφιστάμενων υποδομών FTTH.

Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη 500.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο FTTH μέχρι το τέλος του 2024 και 1,7 εκατομμυρίων μέχρι το 2025 στις προαναφερθείσες περιοχές. Συνολικά, ο στόχος είναι να καλυφθούν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις πανελλαδικά εντός της επόμενης πενταετίας, με επενδύσεις ύψους περίπου 680 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2026.

φρεάτιο μπροστά από καμπίνα.jpg Τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας 1.jpg

image.jpeg.8c41cb9aec1775ffbe4bac649a717c5a.jpeg image.jpeg.f237f484ef07b066c613027b3d7fe1ea.jpeg

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid είναι ότι κάθε συνδρομητής θα έχει τη δική του αποκλειστική οπτική ίνα μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα), εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης του δικτύου και προσφέροντας στους παρόχους την επιλογή υπηρεσίας "σκοτεινής ίνας" (dark fiber).

Η ΔΕΗ FiberGrid σχεδιάζει να διαθέσει το νέο δίκτυο στους παρόχους μέσω χονδρικής με δύο τρόπους: με υπηρεσία bitstream που θα προσφέρει ταχύτητες έως και 10 Gbps, και με υπηρεσία "σκοτεινής ίνας" που θα επιτρέπει στους παρόχους να προσφέρουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες επιθυμούν στους τελικούς πελάτες τους. Η εμπορική διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών του ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής κοινωνίας, προσβάσιμης σε όλους, που θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid, οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες τους, συμβάλλοντας στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας και στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Gigabit, η οποία αποτελεί προϋπόθεση και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

  • Like 10
  • Haha 7