Στην προοπτική περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά σε όλη την ελληνική επικράτεια, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, να έχουν εξαιρετικά γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε προηγμένες υπηρεσίες μέχρι το 2013, μέσω δικτύων οπτικών ινών που θα φθάνουν μέχρι τα σπίτια μας, στοχεύει η στρατηγική του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις «Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες» το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

 

Ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες τη φιλόδοξη αυτή στρατηγική τονίζοντας ότι το σχέδιο για την υλοποίησή του θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα εξάμηνο.

 

Η χρηματοδότηση

 

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει απαντήσεις για την εξεύρεση των 3 δισ. ευρώ τονίζοντας απλά ότι θα είναι από κοινοτικούς πόρους, από εθνικούς αλλά και από ιδιωτικά κονδύλια με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Μάλιστα επισήμανε ότι δημιουργείται ειδική επιτροπή στο υπουργείο Μεταφορών που μελετά τον τομέα αυτό.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι τα ποσοστά που θα προέρχονται από εθνικά, κοινοτικά ή ιδιωτικά κεφάλαια δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί καθώς θα προκύψουν από τις συμβάσεις που θα προτείνει για κάθε έργο ξεχωριστά ο σύμβουλος που έχει επιλεγεί (ΑΤ Kearney).

 

Πάντως, προς το παρόν, το ποσό δεν έχει εξασφαλιστεί μια και δεν προβλέπεται σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ και για τα κοινοτικά κονδύλια βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΒRD).

 

Συγκεκριμένα η στρατηγική προβλέπει -όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας- στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών (δηλαδή να ενωθούν τα δίκτυα κορμού (ή backbone δίκτυα όπως λέγονται) που αναπτύσσονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι το οικοδομικό τετράγωνο, το κτίριο ή ακόμα και το σπίτι κάθε χρήστη).

 

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε πολλά απομακρυσμένα σημεία της χώρας δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, καθώς το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν υπέρογκο. Για την κάλυψη των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας θα εξετάσουν εναλλακτικές ασύρματες τεχνολογίες (όπως το WiMax, WiFi και οι δορυφόροι και ο συνδυασμός αυτών). Στόχοι πάντως και στις δύο περιπτώσεις είναι να πετύχουν απολύτως αξιόπιστες συνδέσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερο κόστος για τον χρήστη - καταναλωτή.

 

Ιδιαίτερη προσοχή

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, δήλωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξουν χωρίς λόγο παράλληλα δίκτυα με αυτά του ΟΤΕ τα οποία θα έχουν υψηλό κόστος «καλύπτοντας» περιοχές που ήδη έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Η στρατηγική μας ξεκινά από ένα σαφές όραμα: να γίνει η Ελλάδα μια από τις χώρες που αξιοποιούν, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών της», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Βασικά σημεία στρατηγικής τηλεπικοινωνιών

 

Περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν μέσω δικτύου οπτικών ινών πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

 

Το κόστος θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ με κρατικά, κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια, κυρίως μέσα από Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

 

Στόχος είναι η πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με αξιόπιστες συνδέσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες και μειωμένο κόστος.

 

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, όπως επιδότηση οικιακών συνδέσεων γρήγορου ίντερνετ σε κατόχους κάρτας απεριορίστων διαδρομών ΜΜΜ.

 

Οι απομακρυσμένες περιοχές που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση θα εξυπηρετηθούν από άλλες υπηρεσίες, όπως δορυφορικές και κινητής τηλεφωνίας, καθώς το κόστος είναι τεράστιο.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr