Τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, επισημαίνει η 13η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και καταγράφει την πορεία της Ευρωπαϊκής αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για το 2007. Σύμφωνα με την Έκθεση, η πρόοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της ψήφισης του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου, ο οποίος παρείχε στη Ρυθμιστική Αρχή τα θεσμικά εργαλεία για να επιτελέσει το έργο της και να επιδιώξει την ανάπτυξη της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

 

Η Έκθεση επικροτεί το έργο της ΕΕΤΤ, όσον αφορά στην υλοποίηση του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου και στην προετοιμασία και έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας, το οποίο χαρακτηρίζει ως επιτυχημένο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ταχεία ολοκλήρωση της Ανάλυσης των Αγορών, στην υιοθέτηση των προβλεπόμενων κανονισμών και ρυθμιστικών μέτρων (που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της), στις πρωτοβουλίες της για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής αγοράς καθώς και στην έντονη ενεργοποίησή της όσον αφορά καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίες το 2007 παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα αυξημένες, με τη διεξαγωγή ακροάσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και την επιβολή σε αυτούς διοικητικών κυρώσεων.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ελληνική ευρυζωνική αγορά, η Έκθεση αναφέρεται στην ταχεία ανάπτυξη που σημειώθηκε κατά το 2007 ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην προώθηση από την ΕΕΤΤ της Φυσικής Συνεγκατάστασης και της ανάπτυξης της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο. Σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό θεωρούνται η έγκριση από την ΕΕΤΤ της Προσφορών Αναφοράς για την Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο (RUO) και τη Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση (RBO).

 

Η Ελλάδα, καθώς επίσης οι Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία και Σλοβενία αναφέρονται ως χώρες όπου η αποτελεσματική ρυθμιστική πολιτική έχει βελτιώσει τις συνθήκες της αγοράς και έχει επιτρέψει στους εναλλακτικούς παρόχους να μεταβούν σε υψηλότερες βαθμίδες της κλίμακας επενδύσεων.

 

Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας πιστοποιείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στον πίνακα της ευρυζωνικής διείσδυσης (27η στο τέλος του 2006, 25η τον Ιούνιο 2007 και 24η το Δεκέμβριο 2007). Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,1% έναντι 20%).

 

Όσον αφορά στους ρυθμούς αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης το 2007, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 4,7% έναντι 3,7%). Ωστόσο, η διαφορά αυτή είναι πολύ χαμηλή για να καλύψει τις 11 μονάδες που χωρίζουν την ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα από αυτή στην Ε.Ε.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση, τα μέσα μηνιαία κόστη γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η 4η φτηνότερη χώρα αναφορικά με τις γραμμές πλήρους πρόσβασης και η 5η φτηνότερη χώρα αναφορικά με τις γραμμές μεριζόμενης πρόσβασης.

 

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας οι λιανικές τιμές παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Τα τέλη τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παραμένουν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 11 ευρωλεπτά/λεπτό έναντι 9,7 ευρωλεπτά/λεπτό).

 

Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, τα μερίδια του ΟΤΕ σε όλες τις κατηγορίες κλήσεων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παρατηρείται μικρή μείωση των μεριδίων αυτών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στα τέλη τερματισμού στο δίκτυο του πρώην κρατικού μονοπωλίου, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Περαιτέρω, η Έκθεση επικροτεί την πρόσφατη ψήφιση νόμου στην Ελλάδα, με τον οποίο αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστικά θέματα της αγοράς ευρυεκπομπής (broadcasting), με την εκχώρηση απαραίτητων αρμοδιοτήτων στην ΕΕΤΤ.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα αποτελούν:

 

1) Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα διέλευσης, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στον τομέα αυτό μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού σε επίπεδο υποδομών.

2) Η μείωση των καθυστερήσεων όσον αφορά στην εκδίκαση προσφυγών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποθέσεων που κρίνεται ότι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Εφετείου.

3) Η αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την εγκατάσταση κεραιών, τα οποία προκαλούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών τρίτης γενιάς.

4) Η προστασία του καταναλωτή, ο οποίος συχνά βρίσκεται αντιμέτωπος με υπηρεσίες που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να χάνει την εμπιστοσύνη του στην αγορά. Σύμφωνα με την Έκθεση, το θέμα αυτό αποτελεί μία πανευρωπαϊκή πρόκληση, καθώς η ποικιλία των προσφερομένων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε σύγχυση. Στην κατεύθυνση αυτή, συνιστά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή, με τρόπο όμως που να αποφεύγεται επικάλυψη προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων φορέων.

 

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ Καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη « Η 13η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί την εγκυρότερη έξωθεν καλή μαρτυρία για το πετυχημένο έργο που επιτελεί η ΕΕΤΤ. Η Έκθεση επιβεβαιώνει πλήρως τις επανειλημμένες διατυπώσεις της ΕΕΤΤ για την ιδιαίτερα θετική πορεία της ευρυζωνικής αγοράς στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για να καλύψει την απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Απαιτείται λοιπόν, η ανάληψη τολμηρών, ρηξικέλευθων και συντονισμένων δράσεων ώστε να υπάρξει πραγματική απογείωση της ευρυζωνικής αγοράς σε όλη την Ελλάδα».

 

 

Η 13η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/information_soci...h/index_en.htm

 

Source.png Πηγή: adslgr.com