Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η Microsoft λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής γύρω από το Recall, μια επερχόμενη λειτουργία των Windows 11 που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα οτιδήποτε έχουν δει ή κάνει στο παρελθόν σε έναν Copilot+ υπολογιστή.

Καθώς πρόκειται για παρακολούθηση της χρήσης του υπολογιστή, έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες από ερευνητές ασφαλείας, σχετικά με την αποθήκευση και την πρόσβαση στα δεδομένα, χωρίς να υπάρχει πλήρη προστασία του χρήστη. Σε απάντηση, η Microsoft εφαρμόζει αλλαγές πριν ξεκινήσει η σταδιακή εξάπλωση του Recall αργότερα αυτό το μήνα.

Αρχικά οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να ενεργοποιήσουν το Recall, διασφαλίζοντας ότι η λειτουργία δεν θα καταγράφει αυτόματα στιγμιότυπα οθόνης ή δραστηριότητες χωρίς ρητή συγκατάθεση. Αυτή αποτελεί και την πρώτη μεγάλη αλλαγή αφού η λειτουργία θα είναι απενεργοποιημένη εξ’ ορισμού και όχι το αντίθετο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης ενός υπολογιστή Copilot+, η Microsoft θα ζητά από τους χρήστες να αποφασίσουν αν θέλουν να ενεργοποιήσουν το Recall, τηρώντας μια προληπτική προσέγγιση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

image.png.d0ac0fc927c8f8bd3c4744dbbf736552.png

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το Recall θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια βιομετρική μέθοδο ελέγχου ταυτότητας Windows Hello, όπως η αναγνώριση προσώπου ή η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να έχουν πρόσβαση στο χρονολόγιο δραστηριοτήτων. Ωστόσο, αυτό το μέτρο από μόνο του μπορεί να μην εγγυάται πλήρη ασφάλεια, καθώς οποιοσδήποτε με γνώση του PIN του χρήστη θα μπορούσε δυνητικά να αποκτήσει πρόσβαση.

Η Microsoft εφαρμόζει επίσης πρόσθετες διασφαλίσεις για τα screenshots που καταγράφει το Recall από τις κινήσεις του χρήστη με τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας την αποκρυπτογράφηση "just in time" που προστατεύεται από το Windows Hello Enhanced Sign-in Security. Τα στιγμιότυπα θα αποκρυπτογραφούνται και θα είναι προσβάσιμα μόνο μετά τον έλεγχο ταυτότητας του χρήστη, ενώ η βάση δεδομένων του indexing θα κρυπτογραφείται επίσης.

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα screenshots θα αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή, θα συνδέονται με συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη και δεν θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν το Recall από τη λήψη screenshot συγκεκριμένων εφαρμογών που χρησιμοποιούν, καθώς και να διακόπτουν ή να διαγράφουν εντελώς τα σχετικά αρχεία. Η επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης που ενεργοποιεί το Recall θα εκτελείται επίσης στη συσκευή χωρίς να έχει επαφή με το cloud.

image.png.7ae786f7403ef2bd83169c964f075e83.png

Ο πρωταρχικός σκοπός του Recall είναι να βοηθά τους χρήστες να βρουν κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν στον Copilot+ υπολογιστή τους με βάση τη μνήμη τους. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης θυμάται ένα πουκάμισο που είδε πριν από εβδομάδες σε μια ιστοσελίδα και επιθυμεί να το αγοράσει, μπορεί να περιγράψει το αντικείμενο και το Recall μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό του από τη χειροκίνητη κύλιση στο ιστορικό του browser.

Το Recall θα έχει τη δυνατότητα να ανακτά πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως συνομιλίες, εφαρμογές παραγωγικότητας, email και άλλα. Η Microsoft παρομοιάζει τη λειτουργία με το να έχετε μια φωτογραφική μνήμη για τον υπολογιστή σας. Μια preview έκδοση του Recall θα είναι διαθέσιμη στους πρώτους Copilot+ που θα κυκλοφορήσουν από τις 18 Ιουνίου.
 

  • Like 1