Μια εκτεταμένη τεχνική δυσλειτουργία προκαλεί χάος σε επιχειρήσεις και οργανισμούς παγκοσμίως, καθώς χιλιάδες υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εκκίνησης.

Το πρόβλημα, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση της διαβόητης "Μπλε Οθόνης του Θανάτου" (BSOD), οφείλεται σε μια προβληματική ενημέρωση του λογισμικού ασφαλείας της εταιρείας CrowdStrike.

Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, τηλεοπτικοί σταθμοί και αλυσίδες σουπερμάρκετ βρίσκονται μεταξύ των πληγέντων οργανισμών. Η δυσλειτουργία εμποδίζει την ομαλή εκκίνηση των συστημάτων, οδηγώντας τα σε έναν ατέρμονα κύκλο επανεκκίνησης.

Οι πρώτες αναφορές για το πρόβλημα προήλθαν από την Αυστραλία, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Sky News αδυνατεί να μεταδώσει τα πρωινά δελτία ειδήσεων, ενώ η αεροπορική εταιρεία Ryanair αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις πτήσεις της.

image.png.886c216da5f28fdcd7697f5d84a55f0a.pngΤο Sky News δεν μπορεί να μεταδώσει τα δελτία ειδήσεών του

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις των Delta, United και American Airlines έχουν καθηλωθεί λόγω "προβλήματος επικοινωνίας". Παράλληλα, το αεροδρόμιο του Βερολίνου προειδοποιεί για καθυστερήσεις εξαιτίας "τεχνικών ζητημάτων".

Η CrowdStrike, σε ανακοίνωσή της, παραδέχτηκε το πρόβλημα και ανέφερε ότι έχει αποσύρει την προβληματική ενημέρωση. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να επιλύει το ζήτημα για τα ήδη επηρεασμένα συστήματα.

Σε μια συζήτηση στο Reddit, εκατοντάδες διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής αναφέρουν εκτεταμένα προβλήματα. Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει την εκκίνηση των επηρεασμένων υπολογιστών σε ασφαλή λειτουργία (safe mode) και τη διαγραφή ενός συγκεκριμένου αρχείου συστήματος (csagent.sys) από τον κατάλογο εγκατάστασης του CrowdStrike. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για απομακρυσμένους ή cloud servers.

"Ολόκληρη η εταιρεία μας είναι εκτός λειτουργίας", αναφέρει ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος δηλώνει ότι το 70% των φορητών υπολογιστών της εταιρείας του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. "Καλή Παρασκευή", σχολιάζει ειρωνικά ένας άλλος, υπονοώντας τη δύσκολη ημέρα που περιμένει τους διαχειριστές συστημάτων παγκοσμίως.

  • Confused 1
  • Sad 4
  • Haha 10