Τον Οκτώβριο, η Microsoft θα ξεκινήσει τη διάθεση μιας αναθεωρημένης έκδοσης της αμφιλεγόμενης λειτουργίας Recall στους υπολογιστές των Windows Insiders.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε αυτή την εξέλιξη μέσω μιας ενημέρωσης στο αρχικό της blog post σχετικά με τη διαμάχη γύρω από το Recall.

Η λειτουργία Recall, που αρχικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, είναι μια υπηρεσία των Windows που λειτουργεί στο παρασκήνιο σε συμβατούς υπολογιστές. Καταγράφει συνεχώς στιγμιότυπα οθόνης της δραστηριότητας του χρήστη, τα αναλύει με οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR) και αποθηκεύει το κείμενο OCR μαζί με τα στιγμιότυπα σε μια εκτενή βάση δεδομένων στον υπολογιστή, στην οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τη Microsoft, ο στόχος είναι να βοηθήσει τους χρήστες να ανατρέξουν σε προηγούμενες ενέργειες και να ανακτήσουν πληροφορίες σχετικά με αναζητήσεις ή εργασίες που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Ωστόσο, η αρχική υλοποίηση της λειτουργίας παρουσίασε σοβαρά κενά ασφαλείας. Άλλοι χρήστες του ίδιου υπολογιστή ή κακόβουλοι εισβολείς με φυσική ή απομακρυσμένη πρόσβαση μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση, να προβάλουν και να εξάγουν τα στιγμιότυπα οθόνης και τη βάση δεδομένων OCR, καθώς οι πληροφορίες δεν ήταν κρυπτογραφημένες ούτε προστατευμένες με ουσιαστικό τρόπο.

Η Microsoft σχεδίαζε αρχικά να παρουσιάσει το Recall ως μία από τις κύριες λειτουργίες του Copilot+ PC τον Ιούλιο, παράλληλα με τις νέες συσκευές Surface που ενσωματώνουνεπεξεργαστές Qualcomm Snapdragon Elite X. Ωστόσο, η κυκλοφορία του καθυστέρησε και τελικά ανεστάλη εντελώς, ώστε το Recall να αναδιαμορφωθεί και στη συνέχεια να αποσταλεί στους Windows Insiders για δοκιμή, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες λειτουργίες των Windows.

Μεταξύ των αλλαγών που η Microsoft έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει, περιλαμβάνονται η κρυπτογράφηση της βάσης δεδομένων και η απαίτηση ταυτοποίησης (και περιοδικής επαναταυτοποίησης) μέσω Windows Hello πριν οι χρήστες αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Επιπλέον, η λειτουργία θα είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την ενεργοποίησή της εξ αρχής, αναγκάζοντας τους χρήστες να μπουν στις Ρυθμίσεις για να την απενεργοποιήσουν.

Ο Pavan Davuluri, Αντιπρόεδρος της Microsoft για τα Windows και το Windows Hardware, δήλωσε σε ενημέρωση του blog post του: "Η ασφάλεια παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα και όταν το Recall θα είναι διαθέσιμο για τους Windows Insiders τον Οκτώβριο, θα δημοσιεύσουμε ένα blog με περισσότερες λεπτομέρειες".

Οι Windows Insiders που επιθυμούν να δοκιμάσουν την preview έκδοση του Recall θα πρέπει να το κάνουν σε υπολογιστή που πληροί τις απαιτήσεις συστήματος του προγράμαμτος Copilot+. Αυτές περιλαμβάνουν έναν επεξεργαστή με μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) ικανή για τουλάχιστον 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (TOPS), 16GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Προς το παρόν, οι εκδόσεις x86 των Windows για επεξεργαστές Intel και AMD δεν υποστηρίζουν καμία λειτουργία του Copilot+, ανεξάρτητα από το αν ο υπολογιστής πληροί αυτές τις απαιτήσεις, κάτι που αναμένεται να αλλάξει αργότερα φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές ασφαλείας και οι δημοσιογράφοι που εντόπισαν τα κενά στην αρχική έκδοση του Recall, κατάφεραν να το κάνουν επειδή ήταν δυνατό να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία σε μη υποστηριζόμενους υπολογιστές, όπως ακριβώς είναι δυνατό να εκτελεστούν τα Windows 11 σε υπολογιστές που δεν πληρούν τις απαιτήσεις συστήματος. 

  • Haha 3