Η Microsoft ξεκαθάρισε επιτέλους πως δε θα αποτρέπει την εγκατάσταση των Windows 11 σε παλαιότερα συστήματα, ένα ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις από τους χρήστες όταν ανακοινώθηκαν οι απαιτήσεις συστήματος. Παρόλο που οι απαιτήσεις δεν άλλαξαν από την αρχική της ανακοίνωση, ο περιορισμός εγκατάστασης σε συστήματα με παλαιότερους επεξεργαστές θα εφαρμόζεται μόνο όταν θα γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης από Windows 10 σε Windows 11 μέσω Windows Update. Αυτό σημαίνει πως όποιος χρήστης έχει παλιό σύστημα και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις, μπορεί να κατεβάσει το ISO των Windows 11 και να τα εγκαταστήσει χειροκίνητα. Όμως το ίδιο θα ισχύσει και για τις ενημερώσεις του λειτουργικού, ακόμα και αυτές που αφορούν την ασφάλεια και τις αναβαθμίσεις drivers, αφού σε δηλώσεις του στο TheVerge, στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι στα μη συμβατά συστήματα, το Windows Update "πιθανόν" θα είναι ενεργό.
Αρχικά τον Ιούνιο με τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος που ανακοινώθηκαν, μάθαμε ότι επεξεργαστές Intel 8ης γενιάς και μετά θα έχουν επίσημη υποστήριξη. Τώρα η Microsoft υποστηρίζει πως αυτή η μέθοδος εγκατάστασης είναι κυρίως σχεδιασμένη για εταιρείες, ώστε να δοκιμάσουν τα Windows 11 και φυσικά, όσοι θέλουν να τα δοκιμάσουν υπό δική τους ευθύνη, καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν συμβατότητα με οδηγούς (drivers) και σταθερή απόδοση του λειτουργικού. Μάλιστα η Microsoft δεν προτείνει αυτή τη μέθοδο εγκατάστασης ούτε θα την προωθήσει, σε σημείο που όταν δημοσιεύτηκε η σχετική ενημέρωση στο blog της, ενημέρωσε εκ των υστέρων τα μέσα του εξωτερικού ότι όσα συστήματα έχουν Windows 11 με τον παραπάνω τρόπο εγκατάστασης ίσως να μην δικαιούνται ενημερώσεις ασφαλείας.
Σε γενικές γραμμές είναι μια μεγάλη αλλαγή στα όσα γνωρίζαμε, με μεγάλο μέρος του κοινού να μην είναι αναγκασμένο να αλλάξει το σύστημά του για να κάνει τη μετάβαση στα Windows 11. Βέβαια οι χρήστες θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να κατεβάσουν το λειτουργικό και να το εγκαταστήσουν, κάτι που για αρκετούς θα είναι μια προσωρινή λύση. Από την άλλη όσοι είναι πρόθυμοι, απλά χρειάζονται επεξεργαστή 64bit με τουλάχιστον δύο πυρήνες, 4GB RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου και φυσικά motherboard που να διαθέτει υποστήριξη TPM.
Μαζί με τον εναλλακτικό τρόπο εγκατάστασης, η Microsoft έκανε αλλαγές και στις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος, για να προσθέσει περισσότερους επεξεργαστές. Πλέον υποστηρίζονται οι Intel Core X και Xeon W σειρές επεξεργαστών, όπως και το 7820HQ που βρίσκεται στο δικό της Surface Studio 2.
Η Microsoft έκανε δοκιμές στα συγκεκριμένα μοντέλα μαζί με την Intel, αλλά ο 7820HQ υποστηρίζεται μόνο σε συσκευές με DCH (Declarative, Componentized, Hardware Support Apps), που είναι ένας πιο ασφαλής driver για κάρτες γραφικών τον οποίο η Microsoft πρότεινε σε διάφορους OEM να χρησιμοποιούν. Εφαρμογές όπως ο πίνακας ελέγχου της κάρτας γραφικών είναι διαχωρισμένοι από τον οδηγό με DCH επιτρέποντας στους OEM να τα διορθώνουν χωριστά χωρίς να πρέπει να διαθέτουν νέα έκδοση οδηγών.
Επίσημα, η Microsoft δεν θα υποστηρίζει επεξεργαστές Zen 1 στα Windows 11, παρά τις αρχικές υποσχέσεις της. "Μετά από προσεκτική ανάλυση των επεξεργαστών Zen πρώτης γενιάς σε συνεργασία με την AMD, αποφασίσαμε από κοινού πως δε θα υπάρξουν προσθήκες στους υποστηριζόμενους AMD επεξεργαστές" αναφέρει η εταιρεία στο σχετικό blog post.
Προφανώς και υπάρχει τρόπος να εγκατασταθούν τα Windows 11 και παλαιότερα AMD συστήματα, αλλά η Microsoft δήλωσε πως όσα συστήματα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις έχουν 52% πιθανότητα να έχουν πρόβλημα σταθερότητας με τον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού. Από την άλλη, συστήματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις έχουν κατά 99.8% σταθερή εμπειρία.
Η Microsoft σκοπεύει να ενημερώσει τη PC Health Check εφαρμογή της για να περιέχει τα νέα Intel μοντέλα που θα υποστηρίζονται και να παρέχει πιο ξεκάθαρες πληροφορίες στο γιατί το σύστημα ενός χρήστη δεν μπορεί να αναβαθμιστεί. Επίσης η νέα εφαρμογή θα ειδοποιεί τους χρήστες αν θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το Secure Boot ή TPM 2.0 για να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους και δεν θα εμφανίζει το μήνυμα μη υποστήριξης με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι αρκετοί χρήστες τον Ιούνιο.
Τέλος, η εταιρεία έκανε πιο ξεκάθαρο το γιατί έθεσαν αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 11, με μεγάλο ρόλο να παίζουν οι DCH οδηγοί συσκευών, όπως και τα TPM (Trusted Platform Module) και VBS (virtualization-based security). Σίγουρα οι αλλαγές στις απαιτήσεις δεν είναι ποτέ κάτι που θα δεχθεί σχετικά εύκολα το κοινό, αλλά είναι ένα βήμα για να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και συμβατότητα με τα Windows 11. Όσοι πάντως προγραμματίζετε να αναβαθμιστείτε από τα Windows 10, αυτές είναι οι λειτουργίες που θα σας λείψουν.
- 3
ΣΧΟΛΙΑ (41)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση