Η Microsoft ανακοίνωσε μια σημαντική αναβάθμιση για το σύστημα αρχείων FAT32 στα Windows 11, αυξάνοντας το όριο μεγέθους των partition από 32GB σε 2TB.

Αυτή η αλλαγή έρχεται μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες και αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες στους χρήστες των Windows.

Το νέο χαρακτηριστικό κάνει αρχικά την εμφάνισή του μέσω της έκδοσης Windows 11 Insider Preview Build 27686 στο Canary Channel. Ένας χρήστης με το ψευδώνυμο 'XenoPanther' ήδη επέδειξε τη νέα λειτουργικότητα, δημιουργώντας ένα διαμέρισμα FAT32 μεγέθους 114.6GB μέσω της γραμμής εντολών.

Το όριο των 32GB είχε τεθεί κατά την ανάπτυξη των Windows 95 και παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι σήμερα. Ο πρώην προγραμματιστής της Microsoft, Dave Plummer, αποκάλυψε ότι η αρχική επιλογή του ορίου ήταν μάλλον αυθαίρετη.

Παρόλο που η Microsoft υποστήριζε ήδη την ανάγνωση μεγαλύτερων συστημάτων αρχείων FAT32, η δημιουργία τους ήταν περιορισμένη. Το FAT32 παραμένει χρήσιμο λόγω της συμβατότητάς του με πολλά λειτουργικά συστήματα και συσκευές USB. Αν και υπάρχει το exFAT, πολλά παλαιότερα συστήματα δεν το αναγνωρίζουν, καθιστώντας την αύξηση του ορίου του FAT32 σημαντική.

Προς το παρόν, η δημιουργία μεγαλύτερων FAT32 partition είναι εφικτή μόνο μέσω της γραμμής εντολών, χρησιμοποιώντας το DISKPART.EXE. Το γραφικό περιβάλλον του Disk Management εξακολουθεί να περιορίζεται στα 32GB. Η κοινότητα των χρηστών πάντως αναμένει βελτιώσεις στο Disk Management, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας δημιουργίας διαμερισμάτων FAT32 έως 2TB μέσω του γραφικού περιβάλλοντος κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία.

Η αναβάθμιση αναμένεται να απλοποιήσει τη διαδικασία δημιουργίας μεγάλων διαμερισμάτων FAT32, εξαλείφοντας την ανάγκη για εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα ή εφαρμογές τρίτων. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν την πλήρη ενσωμάτωση αυτής της λειτουργίας στο γραφικό περιβάλλον των Windows για μια πιο προσιτή εμπειρία.

  • Like 5
  • Haha 1