Το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Windows XP της Microsoft «είναι ακόμη εδώ» παρά το γεγονός ότι έγινε 20 χρονών αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας στατιστικών Statcounter, τα Windows XP χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 0,59% των συνολικών Windows χρηστών, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούν το 75,4% της συνολικής αγοράς υπολογιστών.
Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια laptops και desktops, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη 9 εκατομμύρια χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα Windows XP.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να συμπαθούν τα Windows XP χάρη στο UI που έμεινε στην ιστορία αλλά και τις πολλές αναβαθμίσεις που είχαν γίνει εκείνη την εποχή σε σύγκριση με τα Windows 2000, υπάρχει πιθανότητα η μεγάλη αυτή δημοφιλία να προκαλέσει προβλήματα.
Τα Windows XP έφτασαν επίσημα στο τέλος της ζωής τους στις 14 Απριλίου 2014, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft δεν παρέχει σημαντικές τεχνικές ενημερώσεις και ενημερώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα για περισσότερα από 7 χρόνια.
Γνωρίζοντας με σιγουριά πως η Microsoft δεν θα δώσει ενημερώσεις ασφαλείας τον επόμενο καιρό, εισβολείς και εγκληματίες θα μπορούσαν να αφιερώσουν πόρους για την ανάπτυξη κακόβουλων λογισμικών που θα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εκμετάλλευση παλαιότερων ελαττωμάτων. Και δεδομένου του σημαντικού αριθμού υπολογιστών που εξακολουθούν να έχουν Windows XP, το εύρος των επιθέσεων παραμένει εξίσου σημαντικό.
Για παράδειγμα, η εμφάνιση του WannaCry ransomware το 2017, ανάγκασε τη Microsoft να κάνει μια εξαίρεση και να παραδώσει μια ενημέρωση κώδικα για συσκευές Windows XP. Βέβαια, ήταν μία και μοναδική ενημέρωση.
Η συμβουλή για τους χρήστες που θέλουν να προστατευτούν από πιθανές εκμεταλλεύσεις των Windows XP είναι να ενημερώσουν είτε στα Windows 10 ή Windows 11, ανεξάρτητα από το πόσο χρονοβόρο ή «εκνευριστικό» μπορεί να είναι. Συνίσταται επίσης να προστατεύουν τις συσκευές τους με μια σύγχρονη λύση προστασίας από ιούς, να κάνουν λήψεις περιεχομένου μόνο από αξιόπιστες πηγές και να είναι προσεκτικοί όταν ανοίγουν τα διάφορα «περίεργα» επισυναπτόμενα που μπορεί να βρουν σε e-mails, κυρίως από αγνώστους.
ΣΧΟΛΙΑ (71)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση