Οι χρήστες ή θα περάσουν στην έκδοση 23Η2, είτε θα πάψουν να έχουν πρόσβαση σε ενημερώσεις ασφαλείας.

Η Microsoft μόλις προειδοποίησε τους χρήστες των Windows 11 ότι αν δεν εγκαταστήσουν την πλέον πρόσφατη έκδοση του λογισμικού και συγκεκριμένα την 23H2, τότε σύντομα θα χάσουν την πρόσβαση στην πλήρη υποστήριξη του λογισμικού και πιο συγκεκριμένα δεν θα τους παρέχονται πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.

Με την προειδοποίηση αυτή, η οποία συνοδεύεται από περιθώριο 90 ημερών πριν τερματιστεί η υποστήριξη, η Microsoft ενημερώνει τους χρήστες των Windows 11 Home και Pro ότι σύντομα δεν θα είναι ασφαλής η παραμονή στην έκδοση 22Η2. Η ακριβής ημερομηνία για τον επίσημο τερματισμό της υποστήριξης της έκδοσης αυτής είναι η 8η Οκτωβρίου.

Εκτός αυτού, οι χρήστες των εκδόσεων για επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν ακόμη την έκδοση 21Η2 (την πρώτη έκδοση των Windows 11) επίσης θα πάψουν να λαμβάνουν ενημερώσεις υποστήριξης, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για όσους καταναλωτές εκτός αυτών των δύο κατηγοριών παρέμεναν στην πρώτη έκδοση έχει ήδη παρέλθει.

Με απλά λόγια, από τον Οκτώβριο του 2024 οι χρήστες των Windows 11 ή θα μεταβούν στην έκδοση 23Η2 είτε θα ρισκάρουν να συνεχίσουν χωρίς επίσημη υποστήριξη. Στην ανακοίνωσή της, η Microsoft αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η επερχόμενη ενημέρωση ασφαλείας του Οκτωβρίου 2024, που θα διατεθεί στις 8 Οκτωβρίου 2024, θα είναι η τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση για αυτές τις εκδόσεις. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, οι συσκευές που τρέχουν αυτές τις εκδόσεις δεν θα λαμβάνουν πλέον μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας που θα περιέχουν μέσα προστασίας από τις πρόσφατες απειλές".

Είναι μάλλον προφανές ότι οι χρήστες των Windows 11 22H2 πρέπει να περάσουν στην πιο πρόσφατη έκδοση -την 23Η2 αυτή τη στιγμή- αν και ίσως να μην είναι αυτή η πλέον σύγχρονη εκδοχή του λειτουργικού, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι η 24Η2 φημολογείται πως θα κάνει την εμφάνισή της μέσα στο Σεπτέμβριο, επομένως τον Οκτώβριο πιθανότατα θα είναι διαθέσιμη, αν και αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο.

Επομένως, ίσως κάποιοι χρήστες θελήσουν να περιμένουν την επόμενη έκδοση και να περάσουν κατευθείαν στην 24Η2. Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων κάτι πρέπει να κάνουν ως τον Οκτώβριο, ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένοι σε τυχόν κακόβουλες ενέργειες.

Αυτό που κάνει συνήθως η Microsoft σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να διατηρήσει ασφαλείς όσους δεν επέλεξαν τη νέα έκδοση, είναι να προχωρά στην υποχρεωτική αναβάθμιση του λογισμικού, αν και στο σχετικό έγγραφο η εταιρία περιορίζεται να αναφέρει ότι θα εφαρμόσει την τακτική αυτή "για επαγγελματικές συσκευές Windows 11 που δεν υποστηρίζονται από τομείς IT".

Συνήθως, τα αντίστοιχα έγγραφα αναφέρουν και τους απλούς καταναλωτές, όμως παραδόξως στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει καμία τέτοια νύξη, επομένως, εκτός και αν η Microsoft άλλαξε πολιτική στο ζήτημα αυτό (πράγμα μάλλον απίθανο, αλλά όχι αδύνατο) μάλλον πρόκειται για παράλειψη. 

  • Haha 3