Η δυνατότητα θα προσφέρεται τόσο σε νέα όσο και επαναληπτική εγκατάσταση, ενώ θα μπορεί να απενεργοποιηθεί αν το επιθυμεί ο χρήστης.

H Microsoft ήδη εφαρμόζει την κρυπτογράφηση BitLocker στα Windows 11 23J2, όμως αρχής γενομένης από τα Windows 11 24H2 η εταιρία φαίνεται πως εφαρμόζει νέα διαδικασία εγκατάστασης που ενεργοποιεί αυτόματα την κρυπτογράφηση κατά τη διάρκεια επανεγκατάστασης του λογισμικού. Η νέα διαδικασία κρυπτογράφησης δεν επηρεάζει μόνο τους χρήστες των Windows 11 Pro αλλά και εκείνους που έχουν επιλέξει τα Windows 11 Home.

Το θέμα με τα Windows 11 Home είναι ότι η κρυπτογράφηση BitLocker εφαρμόζεται μόνο μέσω του κατασκευαστή της συσκευής, και μόνο εφόσον αυτός ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση στο UEFI. Επομένως, οι οικιακές συνθέσεις με Windows 11 Home πιθανότατα δεν πρόκειται να επηρεαστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, όποια έκδοση των Windows 11 διαθέτει τη δυνατότητα υποστήριξης κρυπτογράφησης BitLocker πλέον θα την ενεργοποιεί/επανενεργοποιεί αυτόματα, στη διάρκεια της εγκατάστασης, ξεκινώντας από τα 24H2. Αυτό συμβαίνει τόσο στη νέα εγκατάσταση των Windows 11 24H2 όσο και στις αναβαθμίσεις στην έκδοση αυτή. Τα συστήματα που αναβαθμίζονται στα Windows 11 24H2 αυτόματα έχουν το Device Encryption ενεργοποιημένο, όμως για κάποιο λόγο αυτό λειτουργεί μόνο από τη στιγμή που τα Windows 11 24H2 εγκαθίστανται ξανά στο μηχάνημα. Έτσι, δεν καταλήγει μόνο ο δίσκος 😄 κρυπτογραφημένος, αλλά και όλοι οι άλλοι δίσκοι που είναι συνδεδεμένοι με το μηχάνημα θα κρυπτογραφηθούν στη διάρκεια της επανεγκατάστασης.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το BitLocker δεν είναι κάτι το κακό, θετικό είναι να ασφαλίζονται μηχανήματα καίριας σημασίας, ώστε να προστατεύονται οι πολύτιμες πληροφορίες που περιέχουν. Όμως, η απώλεια δεδομένων αποτελεί σημαντική ανησυχία για εκείνους τους χρήστες που δεν είχαν αντιληφθεί ότι η κρυπτογράφηση του δίσκου ενεργοποιήθηκε στη διάρκεια της επανεγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος. Αν κάτι στραβώσει σε ένα μηχάνημα που έχει το BitLocker ενεργοποιημένο, οι χρήστες ενδέχεται να χάσουν κάθε πρόσβαση στους δίσκους, λόγω της κρυπτογράφησης.

Η Microsoft υποχρεώνει τους χρήστες να κρατούν αντίγραφο του κλειδιού κρυπτογράφησης, στην περίπτωση που ενεργοποιήσουν οι ίδιοι το BitLocker στα Windows 11/10 Pro, ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις. Σε περίπτωση που ο χρήστης ξεχάσει το αντίγραφο ή το χάσει, όμως, κινδυνεύει να χάσει και τα δεδομένα των δίσκων.

Εκτός αυτού, το BitLocker έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει την απόδοση των συστημάτων στα οποία είναι εγκατεστημένο, ιδίως των δίσκων SSD. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε πτώση έως και 45% στην απόδοση των SSD, ανάλογα με το φορτίο που διαχειρίζονταν. Το χειρότερο είναι πως, στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται η έκδοση του BitLocker σε μορφή λογισμικού, όλες οι διαδικασίες κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης φορτώνονται στον επεξεργαστή, πράγμα που μπορεί επίσης να επηρεάσει τις επιδόσεις.

Το θετικό είναι πως η απενεργοποίηση της κρυπτογράφησης στη διάρκεια μιας επανεγκατάστασης δεν είναι κάτι το δύσκολο. Η ευκολότερη μέθοδος είναι η δημιουργία ενός bootable ISO μέσω του Rufus USB, που έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης της κρυπτογράφησης του δίσκου στα Windows 11 24H2. Εναλλακτικά, η κρυπτογράφηση απενεργοποιείται από το πρόγραμμα εγκατάστασης, ανοίγοντας τη Registry από τη γραμμή εντολών (Shift +F10) και αλλάζοντας την τιμή του BitLocker "PreventDeviceEncryption" σε 1.

  • Like 3
  • Sad 1
  • Haha 7