Όσοι δεν διαθέτουν Copilot+ PC μπορούν να δουν τα 24Η2 δοκιμαστικά, όμως είναι μάλλον ανούσιο.

Η Microsoft διέθεσε στην αγορά την έκδοση 24H2 των Windows 11 όμως, επί του παρόντος, αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε Copilot+ PC, τουλάχιστον επίσημα.

Αυτό σημαίνει πως, σε πρώτο στάδιο, η ενημέρωση 24Η2 διατίθεται μόνο σε εκείνους που διαθέτουν συγκεκριμένες συσκευές, δηλαδή φορητούς υπολογιστές αρχιτεκτονικής Windows on Arm, βασισμένους στους νέους επεξεργαστές Snapdragon X, και όχι σε άλλα PC.

Οι νέοι αυτοί υπολογιστές, κυκλοφορούν σήμερα, 18 Ιουνίου, και όταν τους ενεργοποιήσουν οι κάτοχοί τους, θα τρέχουν την έκδοση 24Η2 και αμέσως θα ενσωματώσουν την ενημέρωση KB5039239 (δηλαδή τη συγκεντρωτική ενημέρωση για τον Ιούνιο).

Όσοι δεν έχουν Copilot+ PC μπορούν να κατεβάσουν και να τρέξουν την ενημέρωση KB5039239, αλλά μόνο υπό καθεστώς Windows Insider. Με άλλα λόγια, η 24Η2 είναι διαθέσιμη ως δοκιμαστικό build (26100.863) και μπορεί να τη βρει κανείς στο κανάλι Release Preview.

Όπως, όπως επισημαίνεται από το Windows Latest, που πρώτο εντόπισε την εξέλιξη αυτή, αν επιχειρήσει κανείς να τρέξει τη δοκιμαστική έκδοση σε κοινό PC (δηλαδή όχι Copilot+) ενδέχεται να αντιμετωπίσει σειρά από bugs, περισσότερα από ό,τι σε μια συνήθη δοκιμαστική έκδοση (και οπωσδήποτε περισσότερα από ό,τι θα ανέμενε κανείς σε μια Release Preview εκδοσή του λογισμικού που, όπως άλλωστε προκύπτει και από το όνομα, είναι το τελευταίο βήμα πριν τη διάθεσή της έκδοσης αυτής σε όλους).

Αν φοβάστε πως χάνετε πράγματα, με το να μην έχετε τα Windows 11 24H2, μάλλον άδικα ανησυχείτε. Όπως είναι σαφές, η έκδοση αυτή προορίζεται για μια συγκεκριμένη γενιά υπολογιστών και, παρότι θα μπορούσε κανείς να τη δει σε ένα PC που βασίζεται σε επεξεργαστή της AMD ή της Intel, ούτως ή άλλως οι νέες λειτουργίες είναι λιγοστές. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι μία πολυδιαφημισμένη νέα λειτουργία των Copilot+ PC, το Recall, αποσύρθηκε επί του παρόντος και τέθηκε σε καθεστώς δοκιμών, για το ορατό μέλλον. 

Επί του παρόντος, η 24Η2 αυτό που κάνει είναι να διορθώνει ορισμένα bugs, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα προστασίας BattlEye θα μπορούν να τρέχουν κανονικά σε υπολογιστές Windows on Arm. Περιλαμβάνονται επίσης και ορισμένες προσαρμογές ασφαλείας.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική αλλαγή με το Copilot, που θα εξελιχτεί σε "εφαρμογή εμπειρίας". Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο ψηφιακός βοηθός θα μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη εφαρμογή στα Windows 11. Με άλλα λόγια, μπορείτε να μετακινήσετε το παράθυρο του Copilot, να το κλείσετε ή να του αλλάξετε μέγεθος και ούτω καθεξής -αντί να το έχετε μονίμως κλειδωμένο στο πλάι της οθόνης- όμως ακόμη κι αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που δεν πρέπει να έχει κανείς οπωσδήποτε, εδώ και τώρα.

Όταν κυκλοφορήσει για όλους η 24Η2, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικξές φήμες (αν και δεν αποκλείεται να πάει πιο πίσω στο 2024), θα περιλαμβάνει πολλές περισσότερες λειτουργίες, αν και ορισμένες θα παραμείνουν αποκλειστικά διαθέσιμες στα Copilot+ PC, όπως το προαναφερθέν Recall.

Επομένως, για την ώρα, δεν χάνετε κάτι το ιδιαίτερο και μάλιστα το ότι αυτό το preview build επιστρέφει στο στάδιο των δοκιμών είναι καλό σημάδι για όλους, ως προς το χρονικό πλαίσιο διάθεσης σε όλους της έκδοσης 24Η2 των Windows 11. Όπως θα θυμάστε, η κυκλοφορία και δοκιμή του preview build τέθηκε σε αναστολή εξαιτίας διαφόρων σοβαρών bugs, σε σημείο που υπήρχε σοβαρή πιθανότητα καθυστέρησης στην κυκλοφορία της 24Η2, ομως το ότι βρίσκεται πλέον στο κανάλι Release Preview αποτελεί θετική ένδειξη για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την οριστική διάθεση του λογισμικού σε όλους.

  • Haha 5