Η Microsoft έθεσε τέλος στο πειραματικό της πρόγραμμα Project Natick, το οποίο αφορούσε υποβρύχια data center.

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2013, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την επικεφαλής των Cloud Operations + Innovation της εταιρείας, Noelle Walsh, να δηλώνει ότι δεν σχεδιάζονται πλέον υποβρύχια κέντρα δεδομένων παγκοσμίως.

Παρά τον τερματισμό του προγράμματος, η Walsh τόνισε τη σημασία των γνώσεων που αποκτήθηκαν σχετικά με τη λειτουργία εξοπλισμού σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των κραδασμών στους servers. Αυτές οι πληροφορίες αναμένεται να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά projects της εταιρείας.

Ο τομέας των data center βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης, με την Nvidia να έχει πουλήσει πάνω από 3,76 εκατομμύρια GPU για παρόμοιους σκοπούς μόνο τον περασμένο χρόνο. Η κατανάλωση ενέργειας αυτών των καρτών υπολογίζεται σε 14,3 TWh ετησίως, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα συστήματα ψύξης. Δεδομένου ότι το 40% της κατανάλωσης ενός κέντρου δεδομένων αφορά την ψύξη, η εξεύρεση λύσεων για τη μείωση αυτού του κόστους θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πείραμα της Microsoft στα ανοικτά της Σκωτίας το 2018 αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία. Από τους 855 υποβρύχιους servers, μόνο έξι χρειάστηκαν αντικατάσταση, σε αντίθεση με οκτώ από τους 135 servers σε παράλληλο πείραμα στην ξηρά. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 0,7% στη θάλασσα έναντι 5,9% στην ξηρά. Η αυξημένη ανθεκτικότητα αποδόθηκε στη σταθερή θερμοκρασία του θαλασσινού νερού και στη χρήση αδρανούς αζώτου για την προστασία του εξοπλισμού.

Παρόλο που η Microsoft ολοκλήρωσε την έρευνά της για υποθαλάσσια κέντρα δεδομένων, η Κίνα ξεκίνησε πρόσφατα ένα παρόμοιο project, βυθίζοντας servers σε έκταση 68.000 τετραγωνικών μέτρων στις νότιες ακτές του Χαϊνάν το 2023.

Η Walsh ανέφερε ότι η εταιρεία εστιάζει πλέον σε πιο συγκεκριμένους στόχους, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με πιθανή -φημολογούμενη- συνεργασία με την OpenAI για τη δημιουργία ενός υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η εταιρεία εξετάζει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, σχεδιάζοντας την κατασκευή αρθρωτών αντιδραστήρων για παρόμοια έργα.

  • Like 1