O τεχνολογικός κολοσσός υποστηρίζει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν εμπόδισε τη Microsoft να προχωρήσει σε παρεμβάσεις ασφαλείας που θα είχαν εμποδίσει την προβληματική ενημέρωση λογισμικού από την CrowdStrike.

Σε ανακοίνωσή της, η Microsoft αναφέρει ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Κομισιόν το 2009 εμπόδισε την εταιρία να πραγματοποιήσει μεταβολές που θα είχαν αποτρέψει την προβληματική αναβάθμιση του λογισμικού της CrowdStrike, η οποία προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή χαοτικές καταστάσεις στην αεροπορική βιομηχανία αλλά και τον τομέα της υγείας σε πολλές χώρες. 

Το σύστημα Falcon της CrowdStrike, σχεδιασμένο να αποτρέψει κυβερνοεπιθέσεις, διαθέτει πρόσβαση σε ένα καίριο σκέλος των υπολογιστικών συστημάτων, γνωστό ως kernel.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η προβληματική ενημέρωση του λογισμικού που επιχειρήθηκε την περασμένη εβδομάδα να εμποδίζει εκατομμύρια υπολογιστές και διακομιστές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft από το να λειτουργούν ομαλά, οδηγώντας σε ματαιώσεις πτήσεων, αδυναμία ολοκλήρωσης ανέπαφων συναλλαγών αλλά και ιατρεία να αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού.

Η Microsoft, που προσφέρει δική της εναλλακτική έναντι της CrowdStrike, το γνωστό Windows Defender, συμφώνησε το 2009 να επιτρέψει σε άλλους παρόχους υπηρεσιών ασφαλείας να εγκαθιστούν λογισμικό στο επίπεδο του kernel, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός είχε βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα της Κομισιόν και κατηγορούταν για μονοπωλιακές τακτικές.

Αντίθετα, η Apple εμπόδισε την πρόσβαση στο kernel των υπολογιστών Mac το 2020, υποστηρίζοντας πως αυτό θα βελτίωνε την ασφάλεια και την αξιοπιστία των συσκευών της.

Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση εξαιτίας της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η Microsoft ανέφερε ότι η ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike είχε επηρεάσει 8,5 εκατομμύρια συσκευές που τρέχουν σε Windows. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% των συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, όμως ο αντίκτυπος ήταν έντονος λόγω του ότι το λογισμικό της CrowdStrike χρησιμοποιείται ευρέως από επιχειρήσεις.

Η προβληματική ενημέρωση οδηγούσε σε σφάλμα μπλε οθόνης σε πολλούς υπολογιστές, καθιστώντας τους άχρηστους έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τη Δευτέρα, η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι ένας "σημαντικός αριθμός" των υπολογιστών που είχαν πληγεί λειτουργούσε και πάλι κανονικά, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την αναστάτωση.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε η εταιρία δεδομένων OAG προκύπτει ότι 9.650 πτήσεις είχαν ακυρωθεί, στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου. Παρότι πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν επανέλθει, την Κυριακή καταγράφηκαν επιπλέον 2.619 ακυρώσεις πτήσεων, με την αμερικανική εταιρία Delta να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό.

Το βρετανικό ΕΣΥ ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του έχουν επανέλθει, όμως "ενδέχεται να καταγραφούν ορισμένες καθυστερήσεις καθώς οι υπηρεσίες ανακάμπτουν".

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έθεσε στο στόχαστρό της τη Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες ότι η κυρίαρχη θέση των Windows θα παρέχει στον τεχνολογικό κολοσσό αθέμιτο πλεονέκτημα σε άλλους τομείς δραστηριοποίησης, όπως οι εφαρμογές περιήγησης στο διαδίκτυο.

Το 2009, η Microsoft συμφώνησε να ενισχύσει τις επιλογές των χρηστών, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών περιήγησης στο διαδίκτυο, όσο και σε άλλες μορφές λογισμικού.

Το περιστατικό που προκάλεσε διεθνή αναστάτωση καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει την Apple να καταστήσει τα iPhone περισσότερο ανοιχτά. Στο πλαίσιο της Πράξης Ψηφιακών Αγορών, η εταιρία υποχρεούται να επιτρέψει την εγκατάσταση στο iPhone εναλλακτικών ψηφιακών καταστημάτων και μηχανών περιήγησης στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η Apple έχει ισχυριστεί ότι οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν το iPhone λιγότερο ασφαλές.

  • Like 2
  • Haha 2