Το συνδρομητικό μοντέλο πληρωμών έχει βρει θέση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως επιχειρήσεις, καλλιτέχνες, δημιουργούς κάθε είδους, ειδησεογραφικά website, υπηρεσίες streaming και πολλά άλλα. Έτσι λοιπόν το Wordpress.com αποφάσισε να κάνει ευκολότερα τα πράγματα για κάποιον που θέλει να προσθέσει μία τέτοια λειτουργία στο δικό του site.

Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη τόσο στα website τα οποία βρίσκονται στο Wordpress.com αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα site που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Wordpress εφόσον έχουν εγκατεστημένο το plug-in Jetpack.

Αφού κάποιος ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία θα έχει απεριόριστες δυνατότητες χρήσης. Θα μπορεί για παράδειγμα να προσφέρει μία υπηρεσία κατά την οποία αφού πληρώσει ο χρήστης ένα ποσό να λαμβάνει τα εβδομαδιαία newsletters, να έχει πρόσβαση σε premium άρθρα ή ακόμη αν το επιθυμεί, να δωρίζει χρήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

image.png.07c26f94da6b39a97d28e996781d7b4d.png

Το Wordpress.com συνεργάστηκε στενά με την Stripe, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στις online πληρωμές, ώστε να δημιουργήσει αυτή τη λειτουργία. Αυτό βέβαια σημαίνει πως αν κάποιος θέλει να βάλει αυτό το μοντέλο πληρωμών στο δικό του site, θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό και στο Stripe. Από εκεί και πέρα, η εγκατάσταση γίνεται εύκολα, βήμα προς βήμα, μέσα από το ίδιο το Wordpress.com.

Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν όσα πλάνα πληρωμών επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που γίνονται είτε με άλλο νόμισμα είτε με διαφορετική συχνότητα. Με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης του site θα μπορεί να προσαρμόσει τα διάφορα μοντέλα πληρωμών ανάλογα τους επισκέπτες ή ακόμη ανάλογα και τα χαρακτηριστικά στα οποία θα δίνει πρόσβαση.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει δυνατότητα να προστεθεί και κουμπί Επαναλαμβανόμενων Πληρωμών, ώστε η χρέωση να γίνεται αυτόματα, όπως συμβαίνει σε αρκετές online συνδρομητικές υπηρεσίες. Φυσικά, όσοι εγγράφονται μπορούν και να διαγραφούν από αυτές τις λίστες το ίδιο εύκολα, μέσα από τον λογαριασμό τους στο Wordpress.com.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή η λειτουργία δεν είναι απαραίτητα μόνο για δημιουργούς. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από διάφορες οργανώσεις οι οποίες συλλέγουν χρήματα σε συστηματική βάση. Μάλιστα το Wordpress.com αναφέρει πως αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί ήδη παρόμοιες τακτικές για την πληρωμή των ενοικίων στα σπίτια.

Αν κρίνουμε από το μέγεθος του Wordpress.com το οποίο σερβίρει 20 δισεκατομμύρια σελίδες σε περίπου 409 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, η λειτουργία αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο ακόμη κι απέναντι σε πλατφόρμες όπως το Patreon.

TechCrunch

 

  • Like 1