Μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές στην ιστορία του διαδικτύου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Automattic, μεταφέροντας το backend του Tumblr στο WordPress.

Η εταιρεία, που απέκτησε το Tumblr το 2019 έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα σχέδιά της για αυτή την τεχνολογική μετάβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Automattic, η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει την εμπειρία των χρηστών του Tumblr. "Δεν μετατρέπουμε το Tumblr σε WordPress, απλώς η υπηρεσία θα λειτουργεί με WordPress στο παρασκήνιο", διευκρίνισε η εταιρεία. Στόχος είναι να διατηρηθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και η ταυτότητα του Tumblr, ενώ παράλληλα να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας WordPress.

Η μετάβαση αυτή αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο πλατφόρμες. Η ομάδα της Automattic θα μπορεί να αναπτύσσει εργαλεία και λειτουργίες που θα είναι συμβατά και με τις δύο υπηρεσίες, ενώ το Tumblr θα επωφεληθεί από τις εξελίξεις στο ανοιχτού κώδικα WordPress.org. Παράλληλα, το WordPress θα μπορεί να αξιοποιήσει τα καινοτόμα εργαλεία και τη δημιουργικότητα που έχουν επενδυθεί στο Tumblr όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, η τεχνική πρόκληση είναι τεράστια, δεδομένου ότι το Tumblr φιλοξενεί σήμερα μισό δισεκατομμύριο blogs. Η Automattic αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να το φέρει εις πέρας.

Η ιστορία του Tumblr είναι γεμάτη διακυμάνσεις. Από την εξαγορά του από τη Yahoo το 2013 έναντι περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μέχρι την πώλησή του στην Automattic το 2019 για μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια, η πλατφόρμα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Παρά τις προσπάθειες της Automattic για βελτίωση και ανάπτυξη των εσόδων, το Tumblr συνεχίζει να παρουσιάζει ζημίες της τάξης των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Automattic, Matt Mullenweg.

Η μετάβαση στο WordPress αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Automattic για την αντιμετώπιση αυτών των οικονομικών προκλήσεων. Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του project, ο Mullenweg έχει υποδείξει ότι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, το Tumblr συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με έσοδα που προέρχονται από συνδυασμό ψηφιακών αγαθών, διαφημίσεων και συνδρομών.