Ο Matt Mullenweg, συνιδρυτής του WordPress και διευθύνων σύμβουλος της Automattic, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον της εταιρείας WP Engine, χαρακτηρίζοντάς την "καρκίνωμα για το WordPress".

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WordCamp US 2024 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Ο Mullenweg κατηγόρησε την WP Engine για κερδοσκοπία εις βάρος του ανοιχτού κώδικα του WordPress, χωρίς να προσφέρει αντίστοιχα στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ η Automattic συνεισφέρει 3.900 ώρες εβδομαδιαίως στο πρόγραμμα "five for the future", η WP Engine προσφέρει μόλις 40 ώρες, παρόλο που οι δύο εταιρείες έχουν παρόμοια έσοδα, της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Επιπλέον, ο Mullenweg υποστήριξε ότι η WP Engine απενεργοποιεί βασικές λειτουργίες του WordPress, όπως το σύστημα αναθεωρήσεων, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να επαναφέρουν το περιεχόμενό τους σε προηγούμενες εκδόσεις. Σύμφωνα με τον Mullenweg, αυτό γίνεται για εξοικονόμηση κόστους αποθήκευσης, εις βάρος της ακεραιότητας του περιεχομένου των πελατών.

Ο ιδρυτής του WordPress κατηγόρησε επίσης την WP Engine ότι εκμεταλλεύεται τη σύγχυση μεταξύ του WordPress και της εμπορικής εταιρείας WP Engine. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η WP Engine δεν είναι το WordPress", τόνισε ο Mullenweg, προσθέτοντας ότι ακόμη και η μητέρα του είχε μπερδευτεί, νομίζοντας ότι η WP Engine ήταν επίσημο μέρος του WordPress.

Η κριτική του Mullenweg επεκτάθηκε και στην Silver Lake, την εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που ελέγχει την WP Engine. Ο Mullenweg υποστήριξε ότι η Silver Lake ενδιαφέρεται μόνο για την απόδοση του κεφαλαίου και όχι για τα ιδανικά που συνοδεύουν τα opensource projects.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ο Mullenweg κάλεσε την κοινότητα του WordPress να "ψηφίσει με το πορτοφόλι της", προτρέποντας τους χρήστες να σκεφτούν προσεκτικά σε ποιον δίνουν τα χρήματά τους κατά την ανανέωση των συμβολαίων τους. Πρότεινε μάλιστα εναλλακτικές επιλογές φιλοξενίας, όπως η Hostinger, η Bluehost Cloud και η Pressable.

Σύμφωνα με τη σελίδα υποστήριξης της WP Engine, η εταιρεία περιορίζει τις αναθεωρήσεις περιεχομένου σε μόλις τρεις και τις διαγράφει αυτόματα μετά από 60 ημέρες, συστήνοντας στους πελάτες να χρησιμοποιούν "συστήματα επεξεργασίας τρίτων" για εκτεταμένη διαχείριση αναθεωρήσεων.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1