Ο Jones, διαβόητος για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και εκστρατειών παρενόχλησης, είχε ανασταλεί οριστικά από το Twitter υπό την προηγούμενη ηγεσία του το 2018.
Ο Musk ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν σε μια ψηφοφορία για το αν θα επιτρέψουν την επιστροφή του Jones, η οποία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Η επαναφορά του λογαριασμού έρχεται παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις του Musk να επιτρέψει την πρόσβαση του Jones στην πλατφόρμα, ειδικά λόγω του ιστορικού του που υποστήριζε ότι οι πυροβολισμοί στο σχολείο Sandy Hook ήταν σκηνοθετημένη φάρσα.
Ως εξέχων θεωρητικός συνωμοσίας, ο Jones είναι διαβόητος για την τροφοδότηση παράξενων αφηγήσεων όπως ότι οι φιλελεύθεροι σχεδιάζουν εμφύλιο πόλεμο, καθώς και για την κυβερνητική ενορχήστρωση τραγωδιών όπως η 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του το 2012 ότι η θλιβερή σφαγή στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook ήταν σκηνοθετημένη, προκάλεσαν ιδιαίτερη οργή.
Τα τελευταία χρόνια, οικογένειες θυμάτων πυροβολισμών υπέστησαν άγρια παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων απειλών θανάτου από τους ένθερμους οπαδούς του Jones, προκαλώντας αγωγές δυσφήμισης. Μετά από συναισθηματικές μαρτυρίες για την υπομονή των βασανιστηρίων που ενέπνευσε ο Jones, πολλές οικογένειες κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων εναντίον του σχολιαστή.
Ενώ ο Jones έλαβε υποστήριξη για την επανένταξή του στο Twitter από προσωπικότητες όπως ο παρουσιαστής του Fox, Tucker Carlson, η απόφαση του Musk προκάλεσε άμεση κριτική. Το αναφερόμενο σκεπτικό του ότι δίνει προτεραιότητα στις αρχές έναντι των εσόδων έρχεται σε αντίθεση με την έξοδο των διαφημιστών που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την χαλαρή του προσέγγιση απέναντι στην παραπληροφόρηση και τα μηνύματα οργής (hate speech).
Στις εξέχουσες εταιρείες που ανέστειλαν τις διαφημίσεις στο Twitter περιλαμβάνονται η Walmart, η Disney, η Apple και η IBM. Ο ίδιος ο Musk έχει δεχθεί πυρά και για την ενίσχυση ορισμένων περιθωριακών απόψεων και πολιτικά ακραίων ακτιβιστών μετά την εξαγορά του Twitter.
Η επαναφορά του Jones ενσωματώνει το δίλημμα της ελευθερία του λόγου έναντι της ευθύνης που αντιμετωπίζει η ιδιοκτησία του Musk για τα τεκταινόμενα στην πλατφόρμα. Ενώ θεωρητικά ο Musk ευνοεί τα απόλυτα δικαιώματα λόγου, το μίσος και η παραπληροφόρηση υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των χρηστών, χωρίς η ηγεσία να δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα.
- 4
- 3
ΣΧΟΛΙΑ (82)
Δημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση