Η Χ, ιδιοκτησίας του Μασκ, συμφώνησε να πάψει να επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Ε.Ε. με σκοπό την εκπαίδευση του chatbot που αναπτύσσει η εταιρεία.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ανακοίνωσε την Τετάρτη τη δέσμευση της εταιρείας να προχωρήσει στη διαγραφή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την Ε.Ε. που περιέχονται σε δημόσιες αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X της και τα οποία συλλέχθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 7 Μαΐου και 1 Αυγούστου 2024.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η DPC κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας, αιτούμενη να εμποδίσει τη X να επεξεργαστεί τα δεδομένων που είχε συλλέξει, προς χρήση στο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία του Ίλον Μασκ. Οι ιρλανδικές αρχές επικαλούνταν τους περιορισμούς τους οποίους έχει επιβάλλει η Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της X παραβίαζαν τα δικαιώματα των χρηστών.

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας λειτουργεί ως η κύρια ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. ως προς τις δραστηριότητες της X, καθώς η εταιρεία διατηρεί τα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της στη συγκεκριμένη χώρα. Η DPC δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κορυφαία υπηρεσία της Ε.Ε. αναλαμβάνει τέτοιου είδους δράση απέναντι σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Μετά την αρχική κίνηση της DPC, η X συμφώνησε να αναστείλει προσωρινά τη χρήση των δεδομένων για την εκπαίδευση του Grok - μια δέσμευση η οποία από την Τετάρτη κατέστη οριστική, οδηγώντας την DPC να τερματίσει την προσφυγή της στα δικαστήρια.

Η DPC ζήτησε επίσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τις ισορροπίες μεταξύ της ανάγκης προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της εκπαίδευσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο κατά τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει μια σειρά από διαμάχες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των X και Meta.

«Η DPC ελπίζει ότι η γνωμοδότηση που θα προκύψει θα επιτρέψει την έγκαιρη, αποτελεσματική και συνεπή πανευρωπαϊκή ρύθμιση του τομέα αυτού ευρύτερα», δήλωσε ο Ντέιλ Σάντερλαντ, επίτροπος της DPC, σε δελτίο τύπου. «Παράλληλα, θα υποστηρίξει τη διαχείριση ορισμένων καταγγελιών που έχουν υποβληθεί/διαβιβαστεί στη DPC» σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

Yπενθυμίζεται πως ανάλογη εξέλιξη είχε το ζήτημα που προέκυψε και με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών από τη Meta, για την εκπαίδευση των δικών της μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

  • Like 3