Νέο εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να δείχνουν στην εφαρμογή κατά πόσο επιθυμούν επιπλέον περιεχόμενο βασισμένο σε συγκεκριμένα θέματα, όπως "χορός" ή "επικαιρότητα".

Το TikTok προσφέρει στους χρήστες έναν τρόπο να διαμορφώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το είδος του περιεχομένου που βλέπουν στις ροές τους - ή τουλάχιστον να δηλώνουν στον αλγόριθμο τι τους ενδιαφέρει.

Στην ενότητα Content preferences > Manage topics  (η οποία βρίσκεται στην ενότητα «Settings and Privacy»), οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τη θέση ορισμένων sliders προκειμένου να δείξουν ότι επιθυμούν περισσότερα ή λιγότερα θέματα ορισμένων κατηγοριών, στη σελίδα For You. Τα θέματα περιλαμβάνουν «δημιουργικές τέχνες», «επικαιρότητα», «χιούμορ» και άλλα. Τα sliders αρχικά τοποθετούνται σε μια προεπιλεγμένη μέση τιμή, και οι χρήστες μπορούν να τη ρυθμίσουν από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

image.png.e909354dd148f6933c97e4b8a5d0c55e.png

Η συγκεκριμένη σελίδα του TikTok έχει τη φήμη "μαύρου κουτιού", καθώς βασίζεται σε ένα πλήθος δεδομένων χρηστών, σε σημείο που μερικές φορές δημιουργείται η αίσθηση ότι αλγόριθμος διαβάζει τη σκέψη του χρήστη. Αυτό το νέο slider μας επιτρέπει να διακρίνουμε το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το TikTok κατηγοριοποιεί το περιεχόμενο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, λόγου χάρη, το ότι ο «χορός» αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, διακριτή από τις άλλες τέχνες - πράγμα όχι εντελώς παράδοξο, δεδομένου του ότι το TikTok αρχικά μας συστήθηκε ως εφαρμογή χορού η οποία απευθυνόταν σε παιδιά.

Με την πάροδο του χρόνου, το TikTok έχει αναπτύξει διάφορα χαρακτηριστικά, προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες την αίσθηση ότι εκείνοι ελέγχουν τον αλγόριθμο. Το πλήκτρο «δεν ενδιαφέρομαι» στα βίντεο έχει σκοπό να δείχνει στο σύστημα ότι θέλετε να δείτε λιγότερα θέματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ οι χρήστες μπορούν επίσης να αποκλείσουν πλήρως ορισμένες λέξεις-κλειδιά ή hashtags από τις ροές τους. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι, το TikTok άρχισε να εφαρμόζει δοκιμαστικά τρόπο ώστε να επαναφέρει o χρήστης στις αρχικές της ρυθμίσεις τη σελίδα For You, προκειμένου να ξεκινήσει την παραμετροποίησή της από την αρχή.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματική θα αποδειχτεί η χρήση των συγκεκριμένων sliders -στο παρελθόν, εργαλεία αυτού του είδους δεν αποτέλεσαν απαραίτητα έναν απαράβατο κανόνα σχετικά με το τι είδους περιεχόμενο εμφανίζουν τα διάφορα συστήματα. Προηγούμενη έρευνα σχετικά με το κουμπί «dislike» του YouTube, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος συνέχισε να προτείνει περιεχόμενο παρόμοιο με εκείνο που ο χρήστης είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιέφερε.

  • Like 2