Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε καθώς η εταιρία ξεκινά τη δικαστική προσφυγή κατά της νομοθεσίας που προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Το TikTok γνωστοποίησε ότι είχε προτείνει από το 2022 στην αμερικανική κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία της εφαρμογής, θέλοντας να καθησυχάσει την πολιτική ηγεσία της χώρας σχετικά με την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών και της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Ήδη, έχει εγκριθεί από τα δύο σώματα της αμερικανικής βουλής και έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας νόμος που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης της εφαρμογής στη χώρα, εφόσον εξακολουθήσει να ελέγχεται από την κινεζική ByteDance.

TikTok και ByteDance ζητούν τώρα από τα δικαστήρια να ακυρώσουν το νόμο.

"Ο νόμος αυτός συνιστά ριζική μεταστροφή σε σχέση με τις παραδόσεις της χώρας να υπερασπίζεται το ελεύθερο διαδίκτυο, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο επιτρέποντας στους πολιτικούς κλάδους να στοχοποιούν πλατφόρμες που δεν τους είναι αρεστές και να τις υποχρεώνουν είτε να αλλάξουν ιδιοκτησία, είτε να κλείσουν", υποστηρίζουν οι δύο εταιρίες στην προσφυγή τους.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει σοβαρά τον όποιο συμβιβασμό μετά το 2022, αναφέροντας το "διακόπτη τερματισμού λειτουργίας" ως απόδειξη των υποχωρήσεων στις οποίες ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν.

Το TikTok ισχυρίζεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα εκχωρούσε στην κυβέρνηση "τη ρητή εξουσία αναστολής της πλατφόρμας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την απόλυτα διακριτική ευχέρεια της αμερικανικής κυβέρνησης", εφόσον δεν συμμορφωνόταν με ορισμένους κανόνες.

Το προσχέδιο της λεγόμενης "Συμφωνίας Εθνικής Ασφαλείας", που πρότεινε το TikTok τον Αύγουστο του 2022, θα υποχρέωνε την εταιρία να χρηματοδοτήσει συστηματικά τις ομάδες προστασίας των δεδομένων που συνέλεγε και να εξασφαλίζει ότι η ByteDance δεν είχε πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών.

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια θα εξετάσει τα προφορικά επιχειρήματα επί των προσφυγών που κατέθεσαν TikTok και ByteDance, καθώς και χρήστες του TikTok, το Σεπτέμβριο.

Ο νόμος που υπογράφηκε τον Απρίλιο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αφήνει περιθώριο στη ByteDance ως τον ερχόμενο Ιανουάριο να προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων της μέσω του TikTok στις ΗΠΑ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη με την πλήρη απαγόρευση δραστηριοποίησης στη χώρα.

Το σχέδιο νόμου προέκυψε μέσα από τις ανησυχίες που εκφράζονταν από πολλούς νομοθέτες ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Το TikTok αρνείται ότι προωθεί δεδομένα αλλοδαπών χρηστών στην Κίνα και χαρακτήρισε το νόμο "αντισυνταγματική απαγόρευση" που προσβάλει το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου. Επιμένει ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του δεν βγαίνουν έξω από τη χώρα, ενώ τη φύλαξή τους εποπτεύει η αμερικανική εταιρία Oracle, στο πλαίσιο συμφωνίας με την επωνυμία Project Texas.

Όμως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας, έρευνα της Wall Street Journal τον Ιανουάριο του 2024 αποκάλυψε ότι ορισμένα δεδομένα εξακολουθούσαν να προωθούνται από την TikTok στις ΗΠΑ, στη ByteDance στην Κίνα.

Το Μάιο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Washington Post ότι "η λύση που πρότειναν τότε τα εμπλεκόμενα μέρη [ο "διακόπτης τερματισμού λειτουργίας"] θα ήταν ανεπαρκής προκειμένου να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που προέκυπταν. [...] Παρότι έχουμε επικοινωνήσει κατ' επανάληψη με την εταιρία σχετικά με τις ανησυχίες μας και ενδεχόμενες λύσεις, κατέστη σαφές ότι η απεμπλοκή της από ιδιοκτησιακό της καθεστώς ήταν και παραμένει απαραίτητη".