Νέο επεισόδιο στη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του TikTok.

Νέα μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος του TikTok, κατηγορώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι συλλέγει παρανόμως δεδομένα παιδιών και δεν ανταποκρίθηκε όταν γονείς επιχείρησαν να διαγράψουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι πρακτικές της εταιρίας συνιστούν "μαζική" παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών, αψηφώντας παντελώς τους νόμους που προβλέπουν ότι οι διαδικτυακές εταιρίες οφείλουν να εξασφαλίσουν τη γονική συναίνεση προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Μάλιστα, αξιωματούχοι του υπουργείου χαρακτήρισαν τόσο το TikTok όσο και τη μητρική εταιρία ByteDance "κατ' εξακολούθηση παραβάτες", επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη υπόθεση είχε καταγραφεί το 2019.

Το TikTok από την πλευρά του αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας "περήφανο" για τις προσπάθειές του να προστατέψει τα παιδιά.

Η εταιρία υποστήριξε ότι αναλάμβανε πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των ανηλίκων χρηστών και όχι εθελοντικά είχε θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα προκαθορισμένα όρια έκθεσης στην οθόνη και επιπλέον πρόνοιες για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των ανηλίκων. Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι το TikTok σκοπεύει να συνεχίσει να "βελτιώνει την πλατφόρμα".

Η μηνυτήρια αναφορά ενισχύει τις πιέσεις που δέχονται τόσο το TikTok, όσο και η κινεζική μητρική εταιρία ByteDance, καθώς βρίσκονται ήδη σε νομική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο νόμο ο οποίος απειλεί να απαγορεύσει πλήρως τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στη χώρα.

Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, η αμερικανική κυβέρνηση εγκαλεί το TikTok ότι εφαρμόζει "ανεπαρκείς" τρόπους ελέγχου του κατά πόσο οι λογαριασμοί δημιουργούνται από ανηλίκους, ενώ παρεμποδίζει τους γονείς όταν επιχειρούν να τους διαγράψουν.

Έλεγχος των 1.700 αιτημάτων που κατατέθηκαν από γονείς για τη διαγραφή λογαριασμών, στο διάστημα μεταξύ 2019 και 2020, διαπίστωσε ότι το 30% των εν λόγω λογαριασμών παρέμεναν ενεργοί το Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά.

Παράλληλα, οι συντονιστές στους οποίους ανατίθεται ο έλεγχος των λογαριασμών που έχουν επισημανθεί ότι ανήκουν σε ανήλικα άτομα είχαν εντολή να παρεμβαίνουν μόνο εφόσον εντόπιζαν ρητή παραδοχή της ηλικίας ενός παιδιού, τη στιγμή που είχαν περιορισμένη πρόσβαση στα αναρτημένα βίντεο.

Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι οι συντονιστές είχαν περιθώριο ελάχιστων δευτερολέπτων για να αποφασίσουν.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησαν από το δικαστήριο να θέσει τέρμα τις ενέργειες αυτές του TikTok και να ορίσει ποινές για την κάθε παράβαση.

Το TikTok συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη, καθώς φέρεται να μετρά πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες διεθνών και περισσότερα από 170 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρευνες που πραγματοποίησε η Pew Research έχουν διαπιστώσει ότι σε ποσοστό άνω του 60% οι Αμερικανοί έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και από αυτούς οι περισσότεροι από τους μισούς συνδέονται σε καθημερινή βάση.

Στη μηνυτήρια αναφορά δηλώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να "θέσει τέρμα" σε αυτό που περιγράφει ως "έκνομη, μαζικής κλίμακας παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών".

Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρία έχουν επιβληθεί πρόστιμα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παρόμοιες υποθέσεις.

  • Haha 3