Συγκεκριμένα οκτώ άτομα που χρησιμοποιούσαν παρανόμως πειρατικές υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου, έχουν κληθεί να καταθέσουν ενόρκως μετά από την εξάρθρωση σπείρας από την Ασφάλεια Πατρών τον περασμένο Δεκέμβριο. H σπείρα παρείχε πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο έναντι μηνιαίας συνδρομής ενώ το πελατολόγιό της απαριθμούσε περισσότερους από 2.000 χρήστες. Με βάση παλιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με τους κατόχους παράνομων αποκωδικοποιητών να υπολογίζονται σε περισσότερους από 800.000.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια εσόδων για τις εταιρείες αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες εντοπισμού και αποκλεισμού σχετικών υπηρεσιών, όμως πρώτη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις χρήστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Διευκρινίζεται ότι βάσει του Π.Δ. 343/2002 και οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης είναι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000
Στις προσπάθειες εντοπισμού συμμετέχουν εκτός από τη Δ.Η.Ε, η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αλλά και οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί πάροχοι. Σύμφωνα με το euro2day, το 2020 υπήρξε μπλοκάρισμα στην πρόσβαση 332 ιστοσελίδων λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.
ΣΧΟΛΙΑ (294)
Δημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση