Σε μια απροσδόκητη κίνηση, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε ότι το επόμενης γενιάς μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Llama δεν θα κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Η εκπρόσωπος της Meta, Kate McLaughlin, δήλωσε στο The Verge: "Θα κυκλοφορήσουμε ένα πολυτροπικό μοντέλο Llama τους επόμενους μήνες, αλλά όχι στην ΕΕ λόγω της απρόβλεπτης φύσης του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος." Τα πολυτροπικά (multimodal) μοντέλα ΤΝ μπορούν να συνδυάσουν δεδομένα από διάφορα μέσα, όπως βίντεο και κείμενο, καθιστώντας την ΤΝ πιο ισχυρή αλλά και πιο «διεισδυτική» στις συσκευές των χρηστών.

Η κίνηση της Meta ακολουθεί παρόμοια απόφαση της Apple, η οποία τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την κυκλοφορία του Apple Intelligence στην ΕΕ λόγω του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Ωστόσο, η ανησυχία της Meta φαίνεται να εστιάζεται περισσότερο στον νέο Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Αύγουστο του 2026.

Ο νέος νόμος θα απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και διαφάνειας, ενώ θα απαγορεύει συγκεκριμένες χρήσεις της ΤΝ, όπως την ανάλυση συναισθημάτων μαθητών. Οι περιορισμοί θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τη Meta, καθώς προσπαθεί να ενσωματώσει την ΤΝ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσής της.

Παραμένει ασαφές πώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει προϊόντα της Meta που βασίζονται στην ΤΝ, όπως τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι ενώ οι μελλοντικές πολυτροπικές εκδόσεις ΤΝ θα εξαιρούνται από την Ευρώπη, οι ενημερώσεις των μοντέλων που βασίζονται μόνο σε κείμενο θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες στην περιοχή.

Η αντίδραση της ΕΕ σε αυτή την κίνηση αναμένεται με ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Apple να κρατήσει το Apple Intelligence εκτός ΕΕ ως "εκπληκτικά ξεκάθαρη δήλωση" αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς.

  • Like 3
  • Sad 1
  • Haha 4