Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alex Heath του The Verge, ο Zuckerberg δήλωσε ότι η πλειονότητα των υψηλής ποιότητας ερευνών δεν δείχνει αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων σε ευρεία κλίμακα.
Η θέση αυτή του Zuckerberg έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων. Ο ιδρυτής της Meta υποστηρίζει ότι τα ακαδημαϊκά ευρήματα συμβαδίζουν περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών, παρά με τις κοινές πεποιθήσεις.
Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα παραμένει περίπλοκη. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η απόδειξη αιτιωδών σχέσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.
Παρά τη θέση του για την έλλειψη άμεσης σύνδεσης, ο Zuckerberg αναγνωρίζει την ευθύνη της εταιρείας του στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο The Verge, η Meta μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή εργαλείων γονικού ελέγχου, επιτρέποντας στους γονείς να ρυθμίζουν τη χρήση των εφαρμογών από τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και μεθόδους ανατροφής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Instagram, που ανήκει στη Meta, ανακοίνωσε πρόσφατα νέα μέτρα για την προστασία των εφήβων χρηστών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μετάβαση όλων των εφήβων σε πιο ιδιωτικούς λογαριασμούς, ο περιορισμός των άμεσων μηνυμάτων και η εισαγωγή λειτουργίας "Λειτουργία Ύπνου" για τον περιορισμό των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιπλέον, η Meta έχει εισαγάγει νέα εργαλεία γονικού ελέγχου για το Instagram και το Messenger, παρέχοντας στους γονείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών τους στις πλατφόρμες αυτές.
Η συζήτηση για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων εντάθηκε μετά τη δημοσίευση των "Facebook Papers" το 2021. Τα εσωτερικά έγγραφα υποδείκνυαν ότι η Meta γνώριζε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του Instagram σε ορισμένους εφήβους. Από τότε, οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τη θέσπιση ορίων ηλικίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Zuckerberg, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της ηλικίας θα πρέπει να ανήκει στους ιδιοκτήτες των των ηλεκτρονικών καταστημάτων εφαρμογών, όπως η Google (Play Store) και η Apple (App Store), και όχι στις μεμονωμένες πλατφόρμες. Υποστηρίζει ότι αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας για τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων και θα μπορούσαν να επεκτείνουν αυτή τη λειτουργικότητα.
Παρά τις αμφιβολίες του για την άμεση σύνδεση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ο Zuckerberg δήλωσε στο The Verge ότι η εταιρεία του θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και τους νόμους σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, εάν αυτοί ψηφιστούν. Ο Zuckerberg υποστήριξε ακόμα ότι η δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων push και η απόσπαση της προσοχής φαίνεται να συμβάλλουν περισσότερο στα προβλήματα ψυχικής υγείας από ό,τι συγκεκριμένες εφαρμογές.
- 1
- 1
- 1
- 2
- 21
ΣΧΟΛΙΑ (55)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση