Σε μια σειρά από εντατικές κυβερνοεπιθέσεις βρέθηκε το Κτηματολόγιο την τελευταία εβδομάδα, με τις αρμόδιες αρχές να καταγράφουν πάνω από 400 απόπειρες παραβίασης των πληροφοριακών του συστημάτων.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία ενημέρωση «παρά την ένταση και τον όγκο των επιθέσεων, οι μηχανισμοί ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν σημαντικές ζημιές και να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των κρίσιμων δεδομένων». Η σημασία των πληροφοριών που φυλάσσονται στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο οργανισμός αποτελεί τον θεματοφύλακα όλων των στοιχείων που αφορούν την ακίνητη περιουσία στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ασφάλειας του συστήματος εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απετράπη η εισβολή κακόβουλων χρηστών στην κεντρική βάση δεδομένων. Το Security Operation Center του αναδόχου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαίωσε ότι η βάση δεδομένων παρέμεινε ασφαλής, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα περί του αντιθέτου.

Ωστόσο, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να παραβιάσουν ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξάγουν δεδομένα σε εξωτερικούς servers. Επιπλέον, υπήρξε περιορισμένη διαρροή δεδομένων από τερματικά υπαλλήλων, η οποία αφορούσε κυρίως διαχειριστικά έγγραφα και όχι προσωπικά στοιχεία πολιτών. Ο όγκος των δεδομένων που υπεκλάπησαν ανέρχεται σε 1,2 GB, ποσοστό μικρότερο του 0,001% του συνολικού όγκου δεδομένων του Κτηματολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί λογισμικό ransomware, ενώ έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων. Μεταξύ αυτών, ζητήθηκε από όλους τους υπαλλήλους να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής τους και να εφαρμόσουν διπλό έλεγχο ταυτότητας (2FA), κάτι που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετικό. Επιπλέον, διακόπηκε προσωρινά κάθε πρόσβαση μέσω VPN.

Παρά τις επιθέσεις διευκρινίζεται ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου «συνέχισαν να λειτουργούν αδιάκοπα, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών». Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση, η οποία απετράπη επιτυχώς, πραγματοποιήθηκε στις 5 τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2024. Η κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.

  • Haha 5